Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az ortodoxia diszkrét bája (Zene-bona)
Milyen zenére költsük karácsonyi ajándékutalványainkat?
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 1. 21:32


Plácido Domingo, a katalán származású tenorénekes Sacred Songs – Megszentelt énekek – című albuma igényes összeállításával kiemelkedik a művész könnyedebb hangvételű lemezei közül. Domingo nevét túlzás nélkül az egész világ ismeri. Lemezeit milliószámra vásárolják olyan zenehallgatók, akik egyébként nincsenek elkötelezve a zenés színház iránt, viszont kedvelik a művész fantasztikus és ma is árnyék nélküli, töretlen hangján megszólaló világslágereket és örökzöldeket. Jellemző, hogy míg a gyenge eladási mutatók és az internetes zene miatt mélyrepülésben levő lemezkiadók sorra mondják fel szerződéseiket világklasszis előadókkal, addig néhány nagyágyú szerződések nélkül is szinte valamennyi cégnél folyamatosan készít felvételeket. Domingo neve is ilyen, egyfajta monopóliumot képvisel a zenei szakmában.

A mostani kiadvány a patinás német Deutsche Grammophon cég gondozásában jelent meg. Domingo számára mindig különös jelentőségűek voltak a vallásos áhítattal átitatott, liturgikus szövegekre épülő zeneművek. „Valójában számomra minden zene szent, a párbeszéd egy különleges formája, amely mindenképpen valamilyen túlvilági forrásból meríti az ihletet” – vélekedik Domingo, és előadását hallgatva aligha tudunk ellentmondani neki. Hangja mit sem veszített nyíltságából, fényéből, eleganciájából. A válogatás ráadásul nagyon igényesre sikeredett, a színes repertoár betekintést enged ennek a hangnak sokoldalúságába is. Domingo előtt a színpadon sincsenek határok, az olasz belcanto művei ugyanolyan könnyed stílusban szólalnak meg tolmácsolásában, mint Richard Wagner gigantikus dalkompozíciói. A lemez egyik érdekessége Mascagni egyfelvonásos operájának, a Parasztbecsületnek híres intermezzója alapján készült Ave Maria-feldolgozás – az örökérvényű darabok felvételeit itt-ott Robert Sadin szokatlan hangszerelései teszik egyedivé, mint ahogy Gounod is Bach egyik prelúdiumát használta fel saját Ave Mariája megalkotásához. E két darabon kívül még tizennégy kompozíció hallható a barokktól Schubert és Wagner dalain keresztül a kifejezetten erre a lemezre készült, mai szerzeményekig.

Szokatlan, de nagyon izgalmas zenét tár fel hallgatója előtt a Harp Consort kamaraegyüttes felvétele is, amely a karácsonyi hanglemezkínálat egyik gyöngyszeme. A héttagú együttes Missa Mexicana című lemezén a XVI–XVII. század gyarmati Latin-Amerikájának zeneszerzői elevenednek meg. A felvétel kétség kívül unikum, megdöbbentő ötvözete a spanyol késő reneszánsz zenének többnyire azték és fekete-afrikai elemekkel. A jellegzetes polifón ének- és hangszerszólamok sokszor olyan bonyolult ritmuskísérettel térnek vissza a korai Új Világból, ami néhol bizarr, de mindenképpen modern crossover kísérletre emlékeztet, máshol – például Juan Gutierrez de Padilla vagy Santiago de Murcia egy-egy szerzeményében – a ma is ismert mexikói tradicionális motívumokat idézi. A historikus zene egyik kiemelt képviselője a kamarazenekart irányító Andrew Lawrence-King, aki koncertmesterként, kontinuójátékosként ugyanúgy kitűnő, mint amennyire elbűvöl ezen a felvételen spanyolhárfa-játékával. A komolyzenét konvencionális keretek között kedvelő közönség számára igazi revelációt jelenthet, mennyire organikusan alkalmazkodhatnak a hagyományhoz kirobbanó ütőhangszeres és fúvós betétek, és mennyire közel áll Mexikó korai zenei ízlése ahhoz, amit ma igényes szórakoztató zenének nevezünk.

Az ünnepi áhítat hangulatát, ha lehet, még szélesebb keretek között idézi meg Lantos Zoltán új szólólemeze, a Tiptoe Ceremony. A fiatal hegedűművészről nem először olvashat az artitura látogatója. A dzsessz műfaji keretei napjainkban egyre inkább feloldódnak, aminek következtében a Stéphane Grappelli nevével fémjelzett, leginkább ismert hegedűsound mellett legalább ilyen jelentős a hangszernek az indiai klasszikus hangzás által inspirált megszólalása is. Lantos, aki kilenc évet töltött Delhiben az indiai zenei hagyomány alapos tanulmányozásával, mára olyan jellegzetes stílust dolgozott ki, amely mívesen ötvözi az indiai zene girlandos dallamvezetését a magyar népzene puritán, sűrített harmóniájával és a dzsessz spontaneitásával. Lantos Zoltán a magyar közönség előtt Zorán lemezein és koncertjein mutatkozott be, vendégelőadóként szívesen csatlakozik László Attila zenekarához is, azonban évek óta nem jelentkezett itthon saját lemezzel. A most megjelent albumon minden jelen van, ami egyéni stílusát jellemzi: gyönyörű, esztétizáló és bensőséges témái a hindu templomok magasba törő, burjánzó díszítésű, tiszteletet parancsoló bejárati homlokzatát idézik; szólói is ehhez hasonlóak, inkább a megfontolt pontosság, a gondolkodó építkezés jellemzi őket, semmint a virtuóz technikára való törekvés. Lantos tudatosan hívta meg zenésztársait is a produkcióhoz: Dresch Mihály nemcsak egyenrangú kolléga, hanem bevallottan példaképe is a hegedűművésznek, amennyiben ő a magyar népzene és a bebop ötvözésének legfontosabb képviselője. Juhász Gábor gitáros és Horváth Kornél ütőhangszeres előtt nem idegen az indiai harmónia- és ritmusvilág – mindketten kitűnően reagálnak a zenekarvezető kezdeményezéseire egy számunkra szokatlan, sokszor egészen újszerű zenei környezetben. A felvétel két vendége sem kevésbé elismert művész: Szalai Péter az egyetlen Magyarországon, aki elkötelezetten képviseli a lenyűgöző indiai ritmusvilágot, tablajátékát hallgatni minden alkalommal rendkívüli élmény. Winand Gábor énekes művészetét a minap francia zenei szaklap is elismerte.

A francia kapcsolat persze nemcsak Winandnak tesz jót a magyar előadók közül. Gadó Gábor gitáros több éve él Párizsban, ahol barátságot kötött három helyi muzsikussal, akik kvartettjét alkotják (Matthieu Donarier – szaxofon, Sébastien Boisseau – bőgő, Joe Quitzke – dobok). Gadó alighanem ugyanabban az irigylésre méltó helyzetben van, mint amivel Juhász Gábor dicsekedett pár évvel ezelőtt: napirendje viszonylag állandó, reggeltől délig olvasás, délután gyakorlás, este koncert. Gadónak pár éve sikerült szoros kapcsolatba kerülnie a párizsi klubélettel, ahol értő közönség füle hallatára mutatja be zenei gondolatait kedvenc regényeiről. Az Orthodoxia című lemeze elsősorban azok számára lesz nagy élmény, akik nem sajnálják az időt arra, hogy egy-egy felvételt többször is meghallgatva fedezzék fel a kompozíciók rejtett utalásrendszerét. Gadó zenéje jellemzően a szving és a bop hagyományos dialektusát felhasználva fejezi ki magát, de hangzása, stílusfordulatai, dallamvezetése ízig-vérig modern, ahol nem ritkán hallhatunk merész hangulatváltásokat, gyors átmeneteket például az atonalitásból a lekenyerező szépségű dalok világába. Ritkán lehet felfedezni a vallás misztikus fokának kifejezését, annak harmóniáját a dzsesszben – aki ezt keresi, annak hallani kell a Cathedral című szerzeményt: a dúsan zengetett gitárhang elejéről hiányzik a pendítés pillanata, és ez a technikai trükk éteri lebegésűvé varázsolja Gadó hangszerének megszólalását – modern fúga egy képzeletbeli templom képzeletbeli orgonaregiszterén.

Plácido Domingo: Sacred Songs
Kiadó: Deutsche Grammophon – Universal
Katalógusszám: 471 575-2

The Harp Consort: Missa Mexicana
Harmonia Mundi – Karsay és Társa
HMU 907293

Zoltán Lantos’ Mirrorworld: Tiptoe Ceremony
BMC Records
BMC CD 078

Gadó Gábor Quartet: Orthodoxia
BMC Records
BMC CD 083


www.deutschegrammophon.com
www.harmoniamundi.com
www.bmcrecords.hu

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!