Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ha újév, akkor bécsi koncert…. (Archívum)
Ismét Nikolaus Harnoncourt vezényli a Bécsi Filharmonikusokat
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. január 1. 21:21


Clemens Krauss a Salzburgi Fesztiválon vezényelt egy Strauss-művekből összeállított hangversenyt, amelyet azután óriási sikerrel ismételt meg 1933-ig évente, a repertoárt természetesen bővítette a zeneszerző dinasztia más tagjainak műveivel. Az első igazi újévi hangversenyt egy örömünnepre igazán alkalmatlan esztendőben, 1939-ben tartották - igaz, szilveszter estéjén.

Január 1-jén először 1941-ben tartották a koncertet, először Strauss-hangverseny, később Filharmonikus Akadémia címmel, s azóta nincs esztendő, hogy elmaradna. Clemens Krauss a háború éveiben is ragaszkodott az Ausztria zenei hitvallásának tekintett rendezvényhez, azzal az érveléssel, hogy a nehéz időkben még inkább szükség van valami reményre. Márpedig mi is nyújthatna ilyesmit jobban, mint a muzsika. Váratlan haláláig, 1954-ig Krauss maga vezényelte a hangversenyeket, s később is  az volt a szokás, hogy a Bécsi Filharmonikusok zenei igazgatója álljon a pulpitusra. 1955 és 79 között Willi Boskovsky volt ez a muzsikus. 1980-tól Lorin Maazel vette át a feladatot, majd 1986-ban született a döntés: évente mást kérnek fel a vezénylésre, ami egyúttal a program kialakítását is jelenti.

Az ötlet bevált. A legnagyobbak jönnek Bécsbe, és tesznek eleget a felkérésnek- örömmel. Az újévi koncert csak közönségsikerként programozott: a szakma igencsak kritikusan figyeli, mit hoz ki egy-egy karmester a megszokott muzsikából, s ha nem tetszik, a kritikusok mindenfajta hagyománytisztelettől mentesen mondják el véleményüket. Igaz, a CD-eladást ez alig befolyásolja: az újévi koncertekről készült felvételek kimondottan kapósak.

Az idén, két éven belül immár másodszor Nikolaus Harnoncourt  vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. Két évvel ezelőtt óriási sikere volt, pedig a bécsiek nem kedvelik az újításokat, ragaszkodnak a megszokotthoz. Harnoncourt azonban nem engedte magát eltéríteni saját elképzeléseitől, és a  Radetzky induló eredeti, ős-változatával lepte meg a  közönséget - no meg azzal a kéréssel, hogy ha lehet, inkább ne tapsoljanak.

Most sem mond le az újításról: ezúttal a műsort "javítja fel". A megszokott Strauss keringőkön kívül most első ízben Brahms Magyar táncok című darabját is beiktatta a programba, persze, nem akármilyen változatban. Nemrégiben rábukkant egy kézírásos, eddig még nem publikált partitúrára. A hangszerelés más, mint ahogyan ma előadják a Magyar Táncokat - szóval kísérlet lesz az idei hangverseny a javából.

Harnoncourt saját maga számára is tartogat újdonságot: most először vezényel majd Berliozt, igaz, nem művét, csupán hangszerelését. A darab Weber Felkérés táncra című zongoraműve - ismét valami újdonság, hiszen eddig ilyesmi nem szerepelt az újévi programban. Azért persze nyugtalankodni nem kell: a súlypont az idén is a Strauss dinasztia megannyi lágyan szóló dallama.

Szép ajándékot kapnak a koncertet otthon, televízión követők is. A balettbetéteket az idén a szentpétervári Kirov társulattal vették fel, Grazban. A helyszín se mindegy: a stájer tartományi székhely januártól Európa kulturális fővárosa lesz, amely mellesleg egy hónapig szent pétervári művészeknek is bemutatkozási lehetőséget nyújt. A televíziós közvetítés jószerével a televíziózás tömeges elterjedése óta hagyomány: az idén 40 országra, 65 millió nézőre számítanak Bécsben.

A Kirov balettel egyébként az osztrákok már találkozhattak: ősszel hatalmas sikerrel vendégszerepelt St. Pöltenben, s innen utazott Grazba, ahol az Eggenberg kastély patinás termeiben vették fel Johann Strauss koronázási keringőinek zenéjére készült táncbetéteket. A koreográfus Borisz Eifman, a műfaj jelenleg legismertebb orosz képviselője, aki 1977-ben alapított saját társulatával eleinte csak hazájában, 1987-től, egy párizsi fellépés után ma már világszerte sikereket arat.

A berlini születésű, de későbbi ausztriai nevelkedése és tanulmányai miatt osztráknak tekintett Nikolaus  Harnoncourt Bécs kedvence. Szeretik zenei zsenijéért, de humoráért, és minden sztár-allűrtől mentes egyszerűségéért. Kedvelik szókimondását, idézik bonmot-jait  és kimondatlanul is nagyra értékelik, hogy az ugyancsak finnyás Bécsi Filharmonikusok is elfogadja. Igaz, Harnoncourt 1952 és 69 között maga is játszott  bécsi zenekarban - a szimfonikusok csellistájaként, szóval pontosan tudja, milyen a zenekari árokban ülni. 

A Deutsche Gramophon  az idén már január 6-ra ígéri a CD-t: tavaly a Philips rögzítette a Seiji Ozawa által vezényelt koncertet. A DG ugyancsak újdonság Harnoncourt életében: korábban a Teldechez kötötte szerződés, ez azonban pénzügyi nehézségei miatt kénytelen volt visszalépni. A német nagycég egyébként tíz év szünet után tér meg a bécsi felvételhez. Nincsenek rossz kilátásai, hiszen  Harnoncourt két éve az újévi CD-vel rekordot ért el: minden korábbinál hamarabb kapta meg -  az eladott darabszám arányában - az arany-CD címet.  A Musikverein  már a jövő évi jegyekre is vesz fel előjegyzést: 2003-ban Ricardo Muti lesz a karmester. 
 

Részletes program:   http://www.musikverein.at/spielplan/d/indexmenu.html
 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!