Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Media+ = mínusz (Archívum)
Több százezer euró magyar filmeknek
Szerző: Sulyok Máté
2002. december 23. 11:17


Kétszázezer eurót (mintegy 47 millió forintot) kapott Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött pillanatok című filmje elkészítéséhez. A BGB Film finn-osztrák koprodukcióban gyártja az alkotást. A rendezőnőt éppen helyszínbejáráson értük utol, s az artitura kérdésére elmondta, hogy még csak a film előkészítésénél tartanak a munkálatok.

Hasonló indoklással, „segítség a terv művészi értékeinek megalapozásához” kapott 190 ezer eurót (mintegy 44,5 millió forintot) a Tivoli Film török koprodukcióban készülő filmje, az El nem küldött levelek (Gönderilmemis Mektuplar). Ez az összeg a teljes költségvetésnek mintegy negyedét teszi ki – tudtuk meg Szekeres Dénes producertől és ügyvezető igazgatótól, valamint Zsoldos Adrienn marketing menedzsertől. Az egyéni hangvételű, romantikus történet alapja nem Szilágyi Andor hasonló című alkotása. Jusuf Kurcentli rendező vezetésével a hathetes forgatás januárban kezdődik Törökország egyik kisvárosában, a Fekete-tenger partján.

Filmforgalmazási támogatást kapott a Best Hollywood és a Mokép. Az egyenként hatezer eurót (több mint 140 ezer forintot) a Tanguy – Nyakunkon a kisfiunk (Tanguy), illetve az Egy fecske csinált nyarat (Une hirondelle a fait le printemps) című alkotások forgalmazására fordíthatják a cégek. Koltai Róbert Csocsó című filmjének romániai forgalmazásához az S.C. Interfilm Romania kapott 5580 euró (több mint 131 ezer forint) támogatást.

Az Europa Cinemas az Európai Unió média programjának része. A szervezet tagjai között már találhatók magyar mozik, főleg a Budapest Film vetítőtermei. A jövő évi aspiránsok közül a szolnoki Tisza mozi már biztosan tag lesz, és 14 ezer euró (mintegy 3,29 millió forint) támogatásban is részesül. Demeter István ügyvezető igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta, ez az összeg nagyjából fedezi art mozijuk jövő évi működési költségeit.

Még egy magyar mozi reménykedhet az Europa Cinemas-tagságban, és az ezzel járó támogatásban. Seres Mariann az egyik aspiráló, a budapesti Toldi mozi igazgatója azt mondta el, hogy nagyon szigorú, minden részletre kiterjedő, adatokkal teli pályázat benyújtása után maradtak állva hárman, a szolnoki Tisza és a pécsi Uránia mozival. Mindhárom filmszínházat szombaton látogatta meg Claude-Eric Pouiroux, az Europa Cinemas vezetője és Kézdy-Kovács Zsolt Eurimages-képviselő.

Az audiovizuális területtel – oktatással, képzéssel, terjesztéssel, fejlesztéssel foglalkozó – MEDIA+ program tagja lesz 2003. január elsejétől Bulgária, Ciprus, Csehország, Lengyelország és Szlovénia is. Ezek az országok „leelőztek minket – mondta Kézdy-Kovács Zsolt –, mivel a programban több mint tíz éve elsőként lett tag Magyarország, de a médiatörvény módosításakor kizártak bennünket, mert a változtatások nem feleltek meg az Európai Unió követelményeinek". Főként a Határok Nélküli Televíziós Egyezmény kvótáinak (európai és ezen belül hány százalék nem hazai termék részesedése) be nem tartása, illetve a médiatörvényben nem rögzítettsége az ok, s ez főképp a hazai kereskedelmi televíziók műsorpolitikája miatt nem valósul meg. „Katasztrófa ez a magyar film és a televízió számára” – fogalmazott a magyar Eurimages-képviselő. Nem is elsősorban a pénz (bár 5 évre 400 millió euró a költségvetés!), illetve annak hiánya, hanem a kapcsolatrendszerből való kimaradás az igazi gond Magyarország számára. A magyarok úgy tárgyalnak – tartják az európai kollégák –, mintha az EU-nak kellene belépnie Magyarországba, s nem pedig fordítva. "Így a MEDIA+ program felelősei Magyarország EU-csatlakozásának pillanatáig, 2004 május elsejéig, le is vették a kérdést a napirendről” – mondja zárszóként Kézdy-Kovács Zsolt.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!