Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A színház új hangot keres (Archívum)
Goldoni a Madách Kamarában
Szerző: Albert Mária
2003. február 25. 10:30


Mácsai Pál művészeti vezető, amikor átvette a Madách Kamara vezetését, így nyilatkozott: "Azt gondolom feladatomnak, hogy szemben azzal az iránnyal, amelyre egyes színházak, egyes TV-csatornák mennek, szórakoztató formában jó irodalmat rendezzek és játsszak. Komoly dolgokról kell beszélni, de úgy, hogy az élvezetes legyen."

Carlo Goldoni olasz vígjátékíró
pályája útján úgy döntött, hogy stílusváltásra van szükség. Már nem elégítették ki a commedia dell`arte kliséi, a főként helyzetkomikumra épülő, szokványos típusokat felsorakoztató darabok, amelyekben a nézők a saját világukban érezhették magukat. A két úr szolgája, a Chioggai csetepaté, valamint a Mirandolina sikere után elhagyta hát a kor és a társadalom minden kínálkozó sémáját, s olyan darabokkal rukkolt elő, amelyekben a tragédia és komédia műfaji skatulyái végképp érvényüket vesztették. Mindez nem azt jelentette, hogy "megkomolyodott", ám megtalálta azt az utat, amely a szórakoztatva nevelés irányába terelte, mindenféle kommersz és üres fecsegéstől mentesen. Felfedezte: a commedia dell`arte mellett már a reneszánsz óta kedvelt zenés-táncos műfajt, a pastoralét, a későbbi operett elődjét.

Színház a színházban - látjuk a színpadi munka nehézségeit.
Most, amikor Mácsai Pál műsorra tűzte Goldoni A komédiaszínház című vígjátékát úgy véli, hogy a darab cselekménye a Madách Kamara helyzetére rímel.  A darab szereplői egy színtársulat tagjai, akik azzal foglalkoznak, hogy a poros színházi stílus helyett a jellemvígjátékokat fogadtassák el a nézőkkel. A mű az intimitásoknál mélyebbre mutat. A színészek a jól bevált rögtönzés helyett szöveget tanulnak, a folytonos próbák miatt le kell mondaniuk egyéb felkéréseikről. A próbákon lévő szigor nem engedi meg számukra, hogy szokásos fogásaikkal éljenek, új poénokat kell kreálniuk. Néha le kell mondaniuk arról, hogy a középpontban legyenek, s többnyire szótlanul kell végighallgatniuk a rendező szenvedélyes fejtegetéseit a színpadi erkölcsökről. Goldoni összeverbuvált színészei és a Mácsai irányította Madách Kamara célja tehát egy és ugyanaz. Igényes szórakoztatás, új művészi tartalom kifejezése.

A komédiaszínház rendezője Babarczy László, díszlettervező Horesnyi Balázs. A jelmezeket Szakács Györgyi készítette, a darabot Magyarósi Gizella fordította.
Szereplők: Mácsai, Pál, Kerekes Éva, Für Anikó, Járó Zsuzsa, Debreczeny Csaba, Bíró Kriszta, Végvári Tamás, Crespo Rodrigo, Dunai Tamás, Szűcs Gábor, Honti György, Máthé Zsolt, Jakó Máté Attila, Bebesi-Horváth Kata, Grimm Zsuzsa, Mikola Gergő 

A komédiaszínház következő előadásai márciusban: 14-én, 27-én 19.00 órakor a Madách Kamarában

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!