Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Afrika szíve (Archívum)
Egy demokratúra Lángh Júlia szemével
Szerző: I-Web.hu
2002. június 26. 14:25

Lángh Júlia volt már tanár, reklámszakember, fordító, szociális gondozó és újságíró. Első afrikai munkahelyére a müncheni Szabad Európa Rádiótól érkezett, ott dolgozott annak bezárásáig. Most visszahúzta a földrészre a szíve és a kíváncsisága. Ezúttal nem a vadonba, hanem N’Djamenába, a demokratúra egyik fellegvárába utazott. Az egykori riporter ingerdús közegbe érkezett. Kemény diktatúra van itt a demokrácia néhány elemével enyhítve. Van sajtószabadság. Nem sok vizet zavar, hiszen a lakosság hetven – nyolcvan százaléka analfabéta. A civil társadalom szerveződhet. Nem tiltják, de nem is támogatják.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden valamire való újságíró ne járta volna meg a börtönt. Hivatalosan, büntetésként vagy ismeretlenek által az utcán ne korbácsolnának meg hírlapírókat. Egyszerűen nyomtalanul tűnhetnek el emberek. Senki nem tudja, hol vannak, mi lett velük.
Ezzel együtt az ország legnagyobb gondja a mérhetetlen szegénység és korrupció. Az elnök és családja kezében van minden, ami pénzt hoz. Az állami pénzek, adó- és vámbevételek valahogy mindig ugyanolyan nyomtalanul tűnnek el, mint az emberek. Az elnöki hivatal költségvetése többször magasabb, mint az egészségügyé. A térségben általában negyvenéves korukban halnak meg az emberek vagy az éhezés miatt, vagy azért, mert olyan betegségben szenvednek, amellyel az orvostudomány mai eredményei szerint életben kellene maradniuk.
Az emberek szigorúan őrzik és ápolják hiedelmeiket. A testi fogyatékos gyerekekről szüleik úgy tartják, átok ül rajtuk. Nem viszik őket orvoshoz. Vagy még csecsemőkorukban kiteszik őket, vagy egész életükben azt kell érezniük, hogy az amúgy is végtelenül szegény család nyakán élősködnek. A szerző velük találkozott legtöbbet, őket oktatta. Személyes történetein keresztül vezeti a főváros legmélyére olvasóit dokumentumkönyvében. Mert a könyv dokumentum.  Minden során érződik a vérbeli riporter látásmódja. Egy olyan riporteré, akinek van humora, mély emberismerete, és oldhatatlan ingert érez arra, hogy átlássa a helyzeteket. Azt, ami a dolgok mögött van. És meg is tudja írni ezeket. És meg is írja.

Magvető Kiadó, 2002
280 oldal
ár: 1890 Ft.
Linkek:
www.lira.hu/magveto/kozep_uj.htm
www.vilagvevo.radio.hu/adasok/21/ovono.htm
es.fullnet.hu/0216/kritika.htm

 


 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!