Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Téli Parnasszus (Archívum)
Költészet minden időben
Szerző: I-Web.hu
2002. december 20. 14:41


A negyedévenként megjelenő Parnasszus 1995-ben indult. A kortárs magyar és külföldi költészetet propagáló folyóirat nevéhez egyéb tevékenységek is fűződnek: 2002 nyarán irodalmi alkotótábort szerveztek Egerben, és Parnasszus Könyvek címmel költészeti sorozatot indítottak.

Az idei téli szám újfent alapos ízelítőt ad a mai magyar irodalom sokszínűségéből: a "nagy öregek", mint Tandori Dezső, Sebők Éva vagy Lászlóffy Aladár mellett a (majdnem) legifjabb költőnemzedék képviselői, Vass Tibor, Lengyel Tamás, Pollágh Péter, stb. verseit közli. Négy tanulmány foglalja irodalomtörténeti keretbe a poémákat. Különleges külföldi csemege várja az olvasókat: a költő és műfordító Lackfi János tolmácsolásában találkozhatnak a mai luxemburgi irodalommal.

A főszerkesztő Turczi István által vezetett est nemcsak a legújabb szám versanyagát mutatta be. A fiatal költő, Dukay Nagy Ádám röviden beszélt Hosszú eltáv című művéről, amely a Parnasszus Könyvek legfrissebb kötete. A lírakedvelők nagy örömére szolgált Bella István itt ismertetett kiadványa, a Verskarácsony 2002, amely 125 fiatal magyar költő ünnepi verseit tartalmazza. Két különleges interjút látott-hallott a közönség: a lengyel Poezia kiadvány főszerkesztője, Alexander Nawrocki, a magyar líra jeles fordítója beszélt a magyar-lengyel kapcsolatok fontosságáról.

A kötet luxemburgi szerzői között szereplő Nico Helmingertől pedig megtudhattuk, hogy hazája irodalmi sokszínűsége a háromnyelvűségnek köszönhető: a német, a francia és a luxemburgi egyaránt használatosak. A Parnasszus-est nem lett volna teljes zene és felolvasás nélkül: Ráckevei Anna, Fodor Tamás és Papp János színművészek előadását Péter János és Thurzó Sándor zenéje élénkítette.
A Parnasszus legfrissebb számával tehát a magyar költészet újabb ünnepet ült.

www.vkkanizsa.c3.hu/foir/parnasszus.htm

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!