Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Hat világrész - utazások és felfedezések (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. április 2. 13:18

Az Enciklopédia Kiadó egy teljesen elfeledett, még az antikváriusok számára is ismeretlen reprint sorozattal rukkolt elő.

A Hat világrész - Utazások és fölfedezések a Világirodalom Könyvkiadó vállalat 1922-1926 között megjelentetett útleírás-sorozata, amelyet Halász Gyula szerkesztett. Halász földrajztudós, nyelvész, író, műfordító - egyszóval polihisztor volt, aki 1911-ben a Magyar Földrajzi Társaság titkára, 1934-38-ban a Rádió irodalmi osztályának lektora, az Édes anyanyelvünk c. nyelvvédő műsor előadója. Ezt az ismeretterjesztő sorozatot könyvszerkesztőként jegyzi, a kor tudományos felfedezéseit népszerű formájában tárta az érdeklődő közönség elé.

A Kiadó reprint sorozata a Halász Gyula által 1922-ben útjára indított kiadás alapján készült. A 24 kötetes reprint sorozattal a kiadó emléket állít a nagyszerű Világirodalom Könyvkiadó Vállalatnak is.

Az igen jól összeválogatott kötetekben olvashatók többek között klasszikus útleírások (Drake, Cook, Pigafetta), a XIX-XX. század legjelentősebb, nemzetközileg is elismert felfedezőinek (Amundsen, Nansen, Nordenskjöld) beszámolói, valamint magyar utazók (Torday Emil, Bíró Lajos) és utazásnépszerűsítők (Lambrecht Kálmán, Pásztor Árpád) munkái is.

Megjelent:

1. Roald Amundsen északi útja
2. Shackleton: Az Antarktisz szívében száznyolcvan kilométerre a Déli sarktól
3. Magalhaes: A Föld első körülhajózása
4. Popper József: A mai Szovjetoroszország. Egy tanulmányút élményei képekkel és térképvázlattal (1926)

Előkészületben:

5. Sir Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül
6. Zboray Ernő: Az örök nyár hazájában. Feljegyzések Jáva szigetéről
7. Haardt-Dubreuil: A szaharán keresztül. A sivatag első átszelése Citroen-automobilon
8. Torday Emil: Bolyongások Afrikában
9 Nicaud: Pelletier Doisy repülőútja Párizstól Tokióig
10./ Erland Nordenskiöld: Az indiánok között. El Gran Chaco (Dél-Amerika)

?Ez a sorozat nemcsak a napi- és szaksajtó véleménye, hanem az olvasóközönség fellebbezhetetlen ítélete szerint a legjobbakhoz tartozik, amelyeket a magyar könyvkiadás valaha produkált. A belföldi és külföldi felfedezési és utazási irodalom legjelesebb termékeit adjuk a legszigorúbb megválogatással. E könyvek úgy a felnőtt olvasót, mint pedig a serdülő ifjúságot egyformán érdeklik; nemcsak a tudományos kritikát bírják el, hanem a legnagyobb mértékben érdekesek, változatosak és szórakoztatóak.?

Enciklopédia Kiadó
www.enciklopediakiado.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés