Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Újságíró: Árulja el, miért akarja ön mindenáron megmászni azt a hegyet? (Új kor)
Mallory: Azért, mert ott van...
Szerző: I-Web.hu
2002. október 30. 14:15

Szerzőpárosunk egyik tagja, a modern expedíció legjobb hegymászója, Conrad Anker, főleg saját kalandjaikat meséli el. A hegy megmászásán kívül jégbefagyott hullák tömege, bajbajutott hegymászók mentése teszi izgalmassá útjukat. A David Roberts által írt részekben megismerkedhetünk a (nemcsak) női szíveket megdobogtató, művelt, nagy társasági hírnévnek örvendő Mallory életével, az Everestre indult első három expedíció történetével. Rengeteg kérdésre választ kapunk, de a krimi nem ér véget. Esetleges bizonyítékok még ott fekszenek jégbe fagyva a kegyetlen „istenanya” nem éppen lágy ölében…
 
A két kor hegymászóinak erőfeszítéseit párhuzamosan követhetjük. A mai felszerelések már olyan tökéletesek, hogy volt olyan hegyi vezető, aki szinte rutinszerűen járt az Everest csúcsára, és vállalkozott arra, hogy bárkit, aki megfelelő fizikai állapotban van felvisz a csúcsra. Megfelelő kondíció ide, kiváló felszerelés oda, egy fél napos, „kis vihar” elég volt többek halálához. (Jon Krakauer: Ég és jég.) Nem árt tehát tudni, hogy Mallory expedíciója idején, 1924-ben, egész évben olyan rossz idő volt, hogy a helyiek még hasonlóra sem emlékeztek…

Megdöbbentő azt olvasni, hogy a mai ruházatban, felszerelésben (két gore-tex kabát, polar pulcsik, három rétegű, műanyag bakancs, hágóvasak, rugalmas kötelek, könnyű oxigénpalackok…) és „jó” időben is milyen kevés embernek sikerül megőrizni akaraterejét. Sokszor elég a boldogsághoz az életben maradás puszta ténye. Nem gond, ha lefagy néhány lábujj, legalább kisebb bakancsot kell venni… A hegyen elég egyetlen pillanatra mozdulatlanul állni, hogy a mászók úgy érezzék magukat, mint egy darab nyers hús a mélyhűtőben. Sokat próbált, rutinos, a csúcsot már megjárt serpák és hegymászók is sokszor visszafordulnak, csakhogy a bekucorodhassanak sátrukba és fejükre húzzák hálózsákjukat. A feljutást a modern felszerelés mellett előre kifeszített fix kötelek, sőt a legnehezebb szakaszon egy létra (!) is segíti azon az útvonalon, ahol Malloryék is próbálkoztak (Északi-oldal, Kína felől).
 
A hegymászó-történelem hőskorának hérosza, Mallory, a lábán egy puha bőrbakancsot viselt. És két pár vastag zoknit, amit szerető felesége kötött neki. Mínusz 30 fokban! Sok „hozzáértő” véleménye, hogy Mallory fent járt a csúcson, és ereszkedés közben halt meg. Kicsit gonoszan megjegyezhetjük, hogy tudunk egy jó módszert annak bizonyítására, hogyan LEHETSÉGES korabeli technikával megmászni a hegyet. Csak Thor Heyerdahlt kell követni, aki „történelmi” elméletei bizonyítására szállt tengerre, óceánra tutajaival. Tessék parancsolni, lehet korabeli eszközökkel megmászni az Everestet! Egyébként Reinhold Messner és „vezető detektívünk”, Conrad Anker is azt a véleményt osztja, hogy Malloryék nem járhattak a csúcson.

Igaz, ettől tiszteletünk a régiek iránt csak növekedhet. Nemes megszállottság, törhetetlen akaraterő, az emberi tűrőképesség határainak átlépése, elképesztő technika. Mallory volt „az Everest legnagyobb ellenfele”, a hegymászó-irodalom és hegymászó-történelem (nem mosolyogni, már az első expedíciók szereplői is megírták saját könyveiket, ebben a kötetben pedig szerepel igazi hegymászó-történész is!) első számú hérosza. És ha az izgalmas történet elvarázsolná önöket, a legfrissebb fejezeteket, melyek napjainkban íródnakaz interneten is olvashatják.


Conrad Anker- David Roberts: Mallory nyomában.
Park Kiadó, Budapest, 2002. 216 oldal

További hasonló témájú cikkeink:

Már padlózzák a Himaláját!

"Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!"

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!