Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Amerikától Óceániáig XIX. századi magyar utazók (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. augusztus 11. 12:13
Amerikától Óceániáig XIX. századi magyar utazók

Ha az utazás nem izgatta volna az emberiséget, még most is ott ülnénk a barlang elõtt, a tûz körül, valahol Délkelet-Afrikában, a Turkana-tó környékén. Nyomós érvek kellettek ahhoz, hogy az ember vándorútra keljen és benépesítse a földgolyót, de nyilván nem csak a táplálékszerzés, az éghajlati változások vagy a támadások hajtották õseinket földrészrõl földrészre. Nem véletlen, hogy Gutenberg találmányán az egyik elsõ kinyomtatott könyv egy úti beszámoló, Marco Polo távol-keleti utazása volt. Ez a könyv csigázta fel Kolumbusz képzeletét is, hogy nekivágjon a mesés Keletnek. Majd jöttek az írástudatlan kalandorok, a bátor felfedezõk, az elszánt tudósok, a megittasult hódítók, akiknek utazásai nyomán átalakult bolygónk földrajzi, politikai és gazdasági térképe.

Még néhány évtizeddel ezelõtt is a könyvekhez folyamodtunk, ha távoli kultúrákat akartunk megismerni, vagy ki akartuk élni kalandvágyunkat. Jelky András, Széchenyi Zsigmond, Molnár Gábor úti beszámolója minden magyar kisfiú könyvespolcának féltett kincse volt. Azóta persze sokkal könnyebb utazni. Ma pár óra alatt olyan helyekre juthatunk el, ahova egy évszázada hónapokig tartott volna az út, ráadásul úti filmek tucatjait láthatjuk a legeldugottabb tájakról a televízió csatornáin.

De ennek ellenére, vagy éppen ezért, érdemes ezeket az írásokat elolvasni. Hogy lássuk a különbséget. A XIX. század utazói ugyanis nem „ellátogattak" idegen országokba, õk ott éltek. Xántus János, a budapesti Állatkert, késõbb a Nemzeti Múzeum igazgatója az amerikai hadsereg tisztje volt, szabad idejében végezte tudományos munkáját. Gubányi Károly Ausztráliában, Haraszthy Ágoston Nicaraguában volt ültetvényes, a fél lábára béna Vámbéry dervisruhában, zarándokkaravánnal vándorolt Közép-Ázsiában, Kõrösi Csoma évekig lámakolostorokban élt, a zoológus-antropológus Bíró Lajos pedig három pápua feleséggel lakott együtt Új-Guineában. És miközben távoli kalandjaikat olvassuk, különös módon Magyarországra gondolunk. Olyan ez, mint amikor a festõk munka közben hátrébb lépnek. Idõnként távolabb kell mennünk, hogy közelebb kerüljünk magunkhoz.

Kepes András


A kötetben a következõ utazók írásai szerepelnek: Almásy László, Baktay Ervin, Bíró Lajos, Bölöni Farkas Sándor, Cholnoky Jenõ, Festetics Rudolf, Germanus Gyula, Gubányi Károly, Haraszthy Ágoston, Jankó János, Kõrösi Csoma Sándor, Lendl Adolf, Lóczy Lajos, Magyar László, Orbán Balázs, Reguly Antal, Róheim Géza, Rosti Pál, Stein Aurél, Teleki Sámuel, Torday Emil, Vámbéry Ármin, Wass Sámuel, Xántus János, Zichy Jenõ

Adatok:
3900 Ft
A kötet a Veszélyes övezet sorozat legújabb tagja
534 oldal
feketet-fehér képekkel illusztrált

www.parkkiado.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés