Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Jörg Blech: Betegség-feltalálók (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. január 19. 17:03

Voltaire szerint az orvos m?vészete abból áll, hogy mindaddig szórakoztatja a pácienseket, míg a természet meg nem gyógyítja ?ket. A francia filozófus felismerése mostanság a feje tetejére állt: a modern orvostudomány inkább bebeszéli az embereknek, hogy a természet újabb és újabb betegséggel sújtja ?ket, melyeket csakis az orvosok képesek kezelni. Mivel minden kultúra és minden nép megszüli a saját bajait, a betegségek még nem is olyan régen egyfajta szociális tünetnek számítottak.

E könyvben arról számolok be, hogy Németországban és más fejlett országokban változik a világ, ugyanis gyógyszercégek és orvosi érdekképviseletek találják ki a bajokat - a betegség iparcikké válik. A cégek és az egyesületek a lét normális folyamataiból kreálnak gyógyászati problémákat, gyógyszeresítik az életet. Arról, hogy ez a folyamat most hol tart, és milyen mélyen ágyazódott az egészségügyi rendszerbe és mindannyiunk tudatába, eddig alig esett szó, és érdemi vita sem folyt még róla. Könyvemben épp ezért szeretném felvázolni, hogy az egészség kiárusítása milyen irányvonalakat követ, és miként védekezhetünk ellene.

A betegség-kitalálók észrevétlenül munkálkodnak. A gyógyszercégek és az orvosok ugyanis azt állítják, hogy az emberek önként keresik fel őket, és szinte kikövetelik a terápiákat. Az ilyesfajta érvelés azonban olcsó magyarázkodás. Kétségtelen, az egészség utáni törekvés vele született az emberrel, ám a betegség-kitalálók még szítják is ezt a vágyat, érdekeiknek megfelelően kalkulálnak vele, és saját céljaikra tudatosan kihasználják. Hogy akkor miért éppen én - aki nem vagyok orvos - próbálkozom meg a helyzetrajzzal? Természettudós vagyok és újságíró. Foglalkozásom a nehezen megközelíthető tények és tanulmányok felkutatásából áll, orvostudományi szerkesztőségekben szerzett egy évtizedes a szaktapasztalatom, először a Sternnél és a Die Zeitnél, most a Spiegelnél ténykedem. Német nyelvterületű példák mellett angolszász forrásokat is kiértékeltem, hiszen a betegség-kitaláció és annak piaci hatása globális trend.

A könyvben bemutatott kutatási eredmény és maga a szemlélet is orvosoktól származik. Tanulmányaik és kommentárjaik különböző szakfolyóiratokban megjelentek ugyan, de nem rendszerezetten, így a nyilvánosság alig-alig tud róluk. Célom az, hogy a betegség-kitalálációkról szerzett ismereteket olyan könyvben egyesítsem, ami gyorsan és érthetően tájékoztatja a széles közönséget.
Az ellenmozgalomról is beszámolunk. Véleményem szerint egyre több orvos lázad fel az élet gyógyszeresítése ellen, amit az ipar és orvossegítői ambicionálnak. Számukra az orvosi etika még jóval többet ér annál, hogy egészséges emberekre ?tukmáljanak? betegségeket. Nem rokonszenveznek az orvosi rendelők alattomos üzletekké alakításával.

Ezekkel a kritikus orvosokkal összeköt, hogy nem tekintem sem a vegyipart, sem a modern orvostudományt ellenségemnek. Az influenza ellen beoltatom magam, és járok szűrővizsgálatokra is. A dilemma csak abban rejlik, hogy az orvostudomány túlzott jelenléte miatt az embernek nehezére esik a saját egészségét felismernie. Azért is írtam meg ezt a könyvet, mert egészséges akarok maradni.

www.hermeszkiado.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés