Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Fazioli, a zongorák királya (Komolyzene)
A fesztivál új helyszínen, változatos programmal
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 24. 13:56

Sacielei csendélet

Megdöbbentette a hangszergyártókat és a zeneművészeket, amikor a Diapason című francia zenei szaklap kilenc hangversenyzongorát tesztelt, s a Fazioli kapta majdnem mindegyik kategóriában a legmagasabb pontszámot. Azóta hallhattuk világhírű előadóművészektől is, hogy nagyon szívesen játszanak ezen a különleges hangzású hangszeren.

A titok talán ott keresendő, hogy Paolo Fazioli nemcsak a pesarói zenakadémia zongora szakán tanult, hanem mérnöki diplomát is szerzett Rómában. Ő maga hozta létre a hetvenes években a mai Fazioli-zongorák prototípusát, amellyel az 1981-es frankfurti zenei vásáron egy csapásra berobbant a hangszerkészítők élmezőnyébe. Ezek a különleges zongorák Velencétől nem messze, Sacilében készülnek, s a titkuk minden bizonnyal a Fazioli-család tulajdonában lévő lucfenyőerdők nagyobb fáiban keresendő, mert állítólag e fák akusztikai adottságai varázsolják ilyen széppé a zongorák hangzását.

A világ első Fazioli-fesztiválját hazánkban rendezték meg 1998-ban, Kárászy Szilvia zongoraművész kezdeményezésére. Az idén pedig már másodjára élvezhettük a koncerteket a 22. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az első estén a világhírű olasz (bár több évtizede Franciaországban élő) Aldo Ciccolini bűvölte el a magyar hallgatókat. Az egyik legnagyobb élő zongoraművész – aki a század legnagyobbjaival lépett fel, gyakran kísérte például Elisabeth Schwarzkopfot - első ízben szerepelt hazánkban. Bár Ciccolini 76 esztendős, fáradhatatlanul koncertezik, korát meghazudtoló lendülettel és virtuozitással játszik. A Fazioli Zongorafesztivál második estjén, a budapesti Olasz Kultúrintézetben Muriel Chemin francia zongoraművésznő mutatkozott be. A minifesztivál záró koncertjét Pauk György hegedűművész és az 50. születésnapját ünneplő Jandó Jenő adta.

A 2003-as nyitókoncertjét természetesen a Fazioli ügyek szószólója és a fesztivál alapítója, Kárászy Szivia adta, 23-án Oláh Kálmán játszott a Reneszánsz Stradivari termében. 25-én a hagyományos budapesti Liszt versenyek legutóbbi (2001-es) győztese, Tóth Péter ül a hangszerhez, 26-án Oláh Kálmán növendékei mutatkoznak be, 27-én Érdi Tamás Scubert műveket szólatat meg, friss CD-jének anyagából. Március 28-án a Szokolay Balázs lép közönség elé, 29-én pedig Bogányi Geregely. A Fazioli Fesztivál utolsó napján Vitalij Margulisz lép a közönség elé a Stradivari teremben.

www.eufestival.net
www.fazioli.com

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!