Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hagyomány és újítás (Komolyzene)
Színes évadot ígér az Operaház műsorterve
Szerző: alma
2003. április 18. 11:01

Az Erkel Színházban csak október 11-én kezdődik a játék, mert a ház sürgős, ám lépcsőzetes korszerűsítésre szorul. Az évadnyitó mű régi, az előadás új: a színház névadójának zenedrámája, a Hunyadi László, amelyet a főigazgató, Szinetár Miklós tanítványa, Harangi Mária társaságában állít színpadra. Bellini Normáját már augusztusban, a BudaFest Nyári Opera- és Balettfesztiválon játsszák az Ybl-palotában, októberben viszont az Erkel Színház műsorrendjére kerül. Ugyanide várják 2004 tavaszára Katharina Wagnert, hogy a dédapa, Richard Wagner operáját, a Lohengrint friss elképzelése szerint mutassák be. A Budapesten Wagner tolmácsolásban elfogadott karmester, Jurij Szimonov vezényli a produkciót.

Az Operaházban adósságtörlesztésnek is beillik Janacek Jenufájának felújítása 2004 márciusában. A cseh zeneszerző romantikus operája, ma a jelentős operaházak egyik sikerdarabja, persze megfelelően korszerű zenei és színpadi koncepcióval. E tekintetben izgalmas együttműködés készülődik: 2003 decemberében az első karmester, Kovács János vezényletével, és fiatal kollégája, Kesselyák Geregely rendezésében viszik színre az Operaházban Mozart remekművét, a Don Giovannit. Talán sokan emlékeznek még Jurij Ljubimov Don Giovannijára, amelyet Fisher Iván dirigált, alighanem ez volt az első olyan előadás, amely merőben eltért a hagyományoktól. Kesselyák korábban, a Miskolci Nemzeti Színházban több ízben rendezett, Donizetti Szerelmi bájitalát, Verdi Traviatáját igen eredeti módon közelítette meg - várhatóan a Mozart-produkció is szerez majd néhány meglepetést.

Az Operaház balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett a Coppelia felújítását tervezi októberre, Harangozó Gyula páratlanul sikeres koreográfiáját, a fia, ifjú Harangozó Gyula balettigazgató kissé modernizálja. Eddig hiányzott a Nemzeti Balett repertoárjáról Kenneth Macmillan valamely munkája, most ezt a hiányt pótolják, 2004 áprilisában a Mayerling című egész estés darabot az eredeti, londoni díszletben, jelmezekkel  mutatják be. Újdonság, hogy a társulaton belül egy kamaraegyüttest alakítanak: a nyolc balerina és a nyolc férfi táncos feladata lesz, hogy az operaelőadások betétszámait előadja.

Az ifjú nézők megnyerésére további akciókat terveznek: a királyi lépcsőházban Cimarosa A titkos házasság című vígoperáját mutatják be, az Operatúra, a Varázsceruza, a Háziszínpad jeligéjű "beavató" sorozatokat rendszeressé teszik. Ismét játszanak majd operát a Thália Színházban, a Henry James A csavar fordul egyet című novellája alapján Benjamin Britten által írt kamaradrámát Kovalik Balázs rendezi.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!