Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szürreális szerelem (Képhatás)
Heti filmbemutató: Frida
Szerző: Hiver`t Uzsi
2003. április 7. 09:39

Frida Kahlo (1907-1954) volt az első latin-amerikai festőművész, akitől képet vásárolt a párizsi Louvre. André Breton francia költő mexikói látogatása során megdöbbent, hogy Frida éppen azt festi meg, amiről ők odaát Franciaországban írnak - a festőnő lángoló egyéniségét pedig úgy jellemezte, hogy ő egy színes szalaggal átkötött bomba.

Hayden Herrara Frida című életrajzi regénye 1983-ban jelent meg, és azonnal felkeltette Nancy Hardin producer figyelmét. Elkezdett házalni a stúdióknál, de senki nem érdeklődött a mexikói szürrealista festőnő kalandos élettörténetének megfilmesítése iránt. Pontosan tíz évvel később, egy Frida Kahlo kiállítás nyomán végre Hollywood is felébredt. Szóba került Madonna és Jennifer Lopez neve, mint lehetséges főszereplőé.

Ekkor hívta fel mexikói származású Salma Hayek a producert, mondván kizárt dolog, hogy egy gringó vagy egy puerto ricói játssza el Mexikó leghíresebb asszonyának szerepét. Először azt a választ kapta, hogy túl fiatal a szerephez, hiszen az végigköveti Frida életét 16 éves korától haláláig. Jó, válaszolta Salma magabiztosan, akkor várjanak a megfilmesítéssel, amíg egy kicsit idősebb lesz. Valamint hozzátette, hogy hajlandó pénzzel is beszállni a produkcióba (innentől megbocsáthatjuk neki korábbi filmes csacskaságait, hiszen csak az indulótőkét kalapozta össze velük). Na, persze ez még nem volt elég, Hardin több kisebb stúdiót is beszervezett, így eshetett meg, hogy a stáblistán a különféle státusú producerek száma (éppen 13) szinte meghaladja a főbb szereplőkét. De megérte.

Rendezőnek Julie Taymort kérték fel, aki kétszeres Tony-díjas színházi- és operarendezőként  nagy nevet szerzett magának az Egyesült Államokban: filmes debütálása 1999-ben a Titus című film volt, Anthony Hopkinsszal és Jessica Lange-gel a főszerepben. A Frida képi megvalósítása során gyakran érezhető egyfajta operai grandiózusság, és olyan elemekre csodálkozik rá a néző, amelyeket a pantomim és a távol-keleti bábművészet ihletett.

Ám Taymort nem pusztán Frida élettörténete érdekelte, hanem az a mindent elsöprő, szenvedélyes szerelem, amely Diego Riverához fűzte - és viszont. Kettejük kapcsolata két szürrealista festőóriás valóban szür-reális mértékben egyenrangú, egymást tisztelő és támogató bajtársiasságára épült - olyan kapcsolat volt ez, amelyben a két kimagasló egyéniség az őket halálukig összefűző, megindítóan romantikus szerelem által együtt még hatalmasabbá vált.

Frida - országos bemutató: április 3.
színes, feliratos amerikai-kanadai film (forgalmazza a UIP-Dunafilm)
Szereplők: Salma Hayek (Frida Kahlo), Alfred Molina (Diego Rivera), Geoffrey Rush (Lev Trockij), valamint Ashley Judd, Valeria Golino, Edward Norton, Diego Luna, Antonio Banderas
Rendező: Julie Taymor
Operatőr: Rodrigo Prieto (8 mérföld, 25. óra)
Vágó: Francoise Bonnot (Eltűntnek nyílvánítva, A szicíliai, A sárkány éve)
Díszlettervező: Felipe Fernandez (Desperado, Zorro maszkja)
Jelmeztervező: Julie Weiss (Amerikai szépség, Félelem és reszketés Las Vegas-ban, Acélmagnóliák)
Zene: Elliot Goldenthal (Interjú a vámpírral, Mindörökké Batman)
 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!