Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bárcsak kifütyülnének néha valakit! (Komolyzene)
Rolla János a Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 éves jubileumáról a Muzsikában
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 12:32

A tíz évvel ezelőtti Szolnoki Zenei Fesztiválon fellépő, és ott zajos sikert arató Liszt Ferenc Kamarazenekar talán meg is szűnt volna, ha akkor nem fogadják el a szolnoki önkormányzat javaslatát, és nem válnak a város zenekarává.

A 40 éve, 1963. március 18-án debütáló zenekarban a valamikori alapítókból mára mindössze hatan maradtak, erről így nyilatkozik Rolla János: „A cseréket csak folyamatosan lehet végezni, egy ekkora kamaraegyüttesbe nem lehet egyszerre öt-hat új embert bedobni. Felelősséggel tartozunk a Liszt Ferenc Kamarazenekar szellemiségének…egyesével próbáljuk befogadni az újakat, hogy átadhassuk a zenekar stílusát.” És éppen ez a stílus, a messze földön híres szellemiség az oka annak, hogy a nehéz anyagi körülmények ellenére is vonzerőt jelent a zenekar az ifjú muzsikusok számára.

A kamarazenekar négy évtizede alatt Rolla szerint fantasztikus módon összehordott élménytömeg alakult ki, amolyan igazi nemzeti kincs. „Hálás vagyok a sorsnak, hogy részese lehettem. Csodálatos kapcsolataink alakultak ki, csodálatos emberekkel találkoztunk, akik nemcsak partnereink, barátaink is voltak: Henryk Szeryng, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern…nekik nagyon sokat köszönhetünk.”

Rolla János a több évtizedes siker zálogaként említi első karmesterüket, professzorukat Sándor Frigyest, aki személyiségével, pedagógiájával egy életre „megfertőzte” a keze alatt felnövekvő generációt. „A mai napig őrizzük intelmeit, emlékszünk útmutatásaira… próbáljuk továbbadni fiataljainknak Sándor Frigyes szemléletét. Hihetetlenül jó pedagógus volt, szívvel-lélekkel dolgozott velünk.”

A 25 éves évfordulójára ünnepi lemezzel, koncerttel emlékező zenekar körül most csöndesebb a világ, a híradások is csak elvétve emlékeznek meg a mostani 40 éves jubileumról. Erről így nyilatkozik a zenekar vezetője: „A 25 éves jubileum valóban csillogott, ez közös érdek volt: a miénk és a bennünk bízó, bennünket támogató intézményeké…mára megsokasodtak a zenekarok…kemény a verseny…A közönség is szigorúbban kezd szelektálni. Bár kifütyülnének néha valakit!”

Mikes Éva: Boldog, szomorú dal, Muzsika 2003. március, 3-5. oldal

www.muzsika.net

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!