Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kleist lesz a századik (Könyvajánló)
Beszélgetés Osztovits Leventével, az Európa Könyvkiadó igazgatójával
Szerző: I-Web.hu
2003. március 13. 11:44

- Magam is azok közé tartozom, akik gyakorta forgatták a régi sorozat köteteit. Mi hívta újra életre az Európa Diákkönyvtár sorozatot?

- 1989-től a könyvpiac folyamatosan átalakult, s 1991-ben azt vettük észre, hogy a kedvező áron kapható világirodalmi művek még ezen a teljesen átalakult piacon is versenyképesek. Elsőként azok a művek jelentek meg, amelyek továbbra is törzsanyagnak számítottak az iskolában, tehát Homérosz Odüsszeiája, Voltaire Candide-ja, vagy Fizikusok címmel a - tudomásom szerint - legrégibb magyar drámaválogatás. 

- Korábban csak világirodalmi művek jelentek meg a sorozatban, most viszont magyar szerzők műveit is kínálják. Mi a váltás oka?

A páratlan sikerű
Üvöltő szelek

- Régen az Európa Kiadónak csak világirodalmat volt szabad megjelentetnie. Ez a helyzet a 90-es évek elején megváltozott, s ugyanakkor azt is észrevettük, hogy a többi könyvkiadó nem törekszik a magyar klasszikusok olcsó formában való megjelentetésére. Így bővült a választék, és mára már megjelent a sorozatban Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Jókai Mór, Kemény Zsigmond, Sütő András, Sarkadi Imre, sőt Csáth Géza is. A felsorolás természetesen nem teljes.  A válogatást megnehezíti az a tény, hogy bizonyos szerzők jogait más könyvkiadók képviselik, de ez így is van rendjén. A sorozat nem törekedhet teljességre. Elsőrendűen az a célja, hogy segítse az irodalomoktatást és megkedveltesse az olvasást a diákokkal.

- Régebben körülhatároltabb volt az irodalomoktatás. Ma már a tanárok többsége maga határozza meg a kötelező olvasmányok körét. Hogyan lehet ezt követni?

- Vannak bizonyos értékrendek, amelyek nem változnak. Tehát hogy olvassák-e az Odüsszeiát, az kérdés. De hogy az Odüsszeiáról tanulnak, az bizonyos. Nem kétséges, hogy Dante akkor is Dante marad, ha az Isteni színjáték nem lesz kötelező olvasmány. A Diákkönyvtár elsősorban azoknak szól, akik szeretnek olvasni, és többre vágynak, mint a kötelezően előírt penzum. Ha a Kohlhaas Mihály és a Homburg hercege című művet tartalmazó Heinrich von Kleist kötet megjelenik, száz könyvet számlál már a sorozat. Nem tartom valószínűnek, hogy egy ma érettségiző diák mind a százat elolvassa, de ez nem is baj. A lényeg az, hogy megvan a lehetősége arra, hogy megtegye. És meg is veheti a zsebpénzéből, hiszen a Diákkönyvtár kötetei hozzáférhető áron kínálják a színvonalas irodalmat tanárnak és diáknak egyaránt.

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!