Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mégis csak bejön a közönség (Komolyzene)
Láng István zeneszerző 70 éves
Szerző: Albert Mária
2003. március 18. 11:49

De a lehetetlennel való próbálkozás igazán a sajátja, mert ugyan hányan próbáltak a hatvanas évek elején szabadúszó zeneszerzőként megélni. Ő megtette, és 1966-ig rótta a hosszakat a mélyvízben. Nem dicsekszik azzal, hogy könnyű lett volna. - Írtam mindent, amit lehetett, színházi kísérőzenét, könnyű műveket amatőr kórusoknak, és filmzenét is. Az egyiptomi történet nagy siker lett, a Tücsök kevésbé. Egyiket sem szégyellem. De nem hagytam abba a komoly zenét sem. Miközben nevek, évszámok röpködnek, félmondatként olykor közbeszúrja: "Ha emlékezetem nem csal..." Felteszem nem. Lehet, hogy a növendékei nevét is fel tudná sorolni, akiket 30 év alatt tanított a Zeneakadémián. Furcsa, de nem zeneszerzésre oktatta őket, ahhoz, ahogy mondja, nem volt affinitása, a pedagógiai munkával "a ki nem élt előadóművészi vágyakat" sikerült más módon megoldania. Vendégtanárként kétszer is járt az Egyesült Államokban, és Mexikóban, de nem vonzotta különösképpen ez a lehetőség, kielégíti, hogy itt, ennyi, köztük nagyon sok külföldi növendéke van.

Pedig pontosan tudja, hogy akiknek sikerült kint letelepedniük, és Kurtágot, Eötvöst, Ligetit említi, azok kortárs szerzőként könnyebben szereztek világraszóló elismertséget. A kortárs zene Láng István számára a végtelen lehetőségek tárházát jelenti: "A komponálásban mindenevő voltam és leszek. Ebben a mindenben színház, opera, szimfonikus és kamara mű, kantáta egyaránt megtalálható." De a kortárs művészet minden ága érdekelte, amiből nem maradt ki az irodalom sem. Többek között Pilinszky, Ágh István, Vas István, Orbán Ottó versei, de Sarkadi, Mándy, sőt még Bächer Iván írásai is megihlették.

Születésnapi szerzői estje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 29-én, a Magyar Rádió Márványtermében az Elektrokoncertek sorozat része lesz. (No Man Is an Iland, Intire of It Selfe - Chamber Cantata No. 3 Off and On - hárfára és elektronikára, Lebegés, Találkozás egy fiatalemberrel, Concertino)
Láng István volt az, aki már 1958-ban, miután Varsóban megismerkedett az elektronikus zenével, javasolta egy ilyen stúdió létrehozását. Az ötletet akkor merev elutasítás fogadta, s mindössze húsz éve vált valóra.

A hazai kortárs szerzők elismertségéről kérdezve, a lehetőségek szinte semmivé válásáról szól: "Amikor Sarlós László 1966-ban átvette a Zeneműkiadó irányítását, azt tűzte ki célul, hogy kiadja és propagálja, külföldön is, a magyar zeneszerzők műveit. Ebben kitűnő munkatársa, Varga Bálint András segítette, akit 1990-ben kipaszíroztak onnan. Most ő a Universal Edition nemzetközi zeneműkiadó promóciós igazgatója. Úgy látszik mégiscsak értett ehhez. Amit ők ketten létrehoztak, azt tudatosan szétverték, az újraépítése őrült pénzbe kerülne, ha egyáltalán akarná valaki." Beszélgetésünk alatt most először keserű a hangja, de remek dramaturgként a rizikóvállalás sikerrel kecsegtető példájával hozakodik elő: "Azt a növendék karmestert, aki egykoron műsorra tűzte Liszt Les Preludes-jét, ezért a tettéért kirúgták. De mégis csak bejön a közönség a Les Preludes-re!"

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!