Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Győztes huszonévesek (Komolyzene)
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a Zeneakadémián
Szerző: Lőrincz Andrea
2003. április 7. 11:05

"Öt és fél éves koromban kezdtem hegedülni" - meséli a történelmi helyszínen Kokas Katalin. "Csellista szerettem volna lenni, hisz édesanyám is az volt. De Kaposváron, ahol éltünk, csak egyetlen csellótanár volt: az édesanyám. Ő pedig kijelentette, nincs az a pénz, amiért engem tanítana. Utólag megértem őt, nagyon makacs kislány voltam, nehezen kezelhető. Hamar önállóvá kellett válnom, 9 évesen már Pécsett tanultam, 11 évesen pedig Pesten, a Zeneművészeti Egyetem előkészítő osztályában. Egyedül közlekedtem, én osztottam be az időmet, amely főleg gyakorlással telt. Ma a hegedű mellett sokat brácsázom is - a hangja nagyon közel áll a csellóéhoz -, így a gyerekkori álmom részben teljesült!"

"Én is a cselló hangja mellett nőttem fel, édesapám a Liszt Ferenc Kamarazenekarban játszott - veszi át a szót Kelemen Barnabás. - Talán ez az első élmény, ami közös Katival! És a szolfézs. Tizenegy éves korunkban egy osztályba kerültünk, a szolfézs-órákon ismerkedtünk meg. Nem volt első látásra szimpátia, sőt... Nem vettem jó néven, hogy Kati nem mindig tudta a leckét, azt se szerettem, amikor rózsaszín farmerben járt. És különben is: nekem a feketehajú lányok tetszettek, neki pedig szőke haja volt. Azt hiszem, neki szimpatikus lehettem, de tudom, hogy néhány tulajdonságomat ki nem állhatta. Ez persze régen volt..."

Gyerekkoruk óta életük a gyakorlás, a felkészülés, az új művek tanulása, a mesterkurzusokon való részvétel, és az állandó bizonyítás önmaguk és a világ előtt: alkalmas vagyok a művész-pályára. Tagadhatatlan: mindketten kivételes tehetséggel áldattak meg. A kamaszkoruk nem telt görcsös igyekezettel, mégis tudták: gyakorlás nélkül nem megy! Az erős akarat, és az elhivatottság hamar meghozta gyümölcsét: Kati már 11 évesen a Szombathelyi Koncz János Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje lett, később Csehszlovákiában, Ausztriában nyert értékes díjakat. Barnabás Japánban, Budapesten, Salzburgban, Finnországban, Brüsszelben versenyzett, nyert hegedű versenyeket sorozatban.

2002. szeptembere egy életre emlékezetes marad mindkettőjük számára. Amikor Budapesten elkezdődött a Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny, amelyen Kati indult, akkor ült repülőre Barnabás, hogy Indianapolisban, a világ egyik legrangosabb versenyén vegyen részt.
"Korán kezdtem versenyezni, így elég természetesen tudok viselkedni - mondja Kati. - Azt képzelem, koncerten vagyok, és olyankor oldódik bennem a versenyzéssel járó stressz. Próbálok olyan hatást gyakorolni a zsűritagokra, hogy - miután 40-50 játékost meghallgattak, könnyen felidézzék magukban: ki is az a Kokas Katalin. A döntőben, Bartók Hegedűversenye alatt éreztem, ez a koncert az enyém! Csodálatos volt a gálaest, amikor versenygyőztesként szólítottak a színpadra. Pedig nem sokat aludtam, mert közben zajlott Barnabás versenye Amerikában, amit az interneten hallgattam éjjel 2-3 óráig, feledve, hogy készülnöm kellene."

"Nálam kicsit romantikusabban történt az eredményhirdetés - emlékezik Barnabás. - Amikor mind a hat döntős eljátszotta a műsorát, a zsűrielnök, Jimmy Laredo elegáns szállodájának halljában kellett várakoznunk. Éjfél felé felvezettek minket Laredo hatalmas lakosztályába, ahol ott ült a kilenc zsűritag, két-három munkatársuk és a karmester, Michael Stern. Laredo kíméletes volt, és azonnal közölte, első helyezett Kelemen Barnabás. Hogy mit csináltam? Engedélyt kértem, hogy bemehessek a hálószobába, mert csak ott volt telefon..."

2001-ben még nem sejtették, hogy mindketten versenygyőztesek lesznek, így a 2002-es őszi évadra több koncertet lekötöttek. Amerikából Belgiumba vezetett Barnabás útja, ahol már nem volt egyedül, hisz Kati a gálakoncertje után azonnal odarepült. Innen Finnország, Róma, Hollandia volt a koncertkörút egy-egy állomása, természetesen kettesben. Itthon csak egy-egy  riportokkal, felvételekkel zsúfolt napot töltöttek. "A barátaimat, szeretteimet úgy választom meg, hogy felnézhessek rájuk - vallja Kati. - Mindig fontos volt, hogy jobbak, tehetségesebbek legyenek nálam, olyanok, akik által én is több leszek, mert kapaszkodom utánuk. Nagyon-nagyon szeretek hegedülni, a színpadon állni, úgy érzem, enélkül nem is tudnék élni. De ha választanom kellene kettőnk között, azt mondanám, Barnabás legyen az, aki többet koncertezik". "Van még egy tényező - mosolyog Barnabás -, családot szeretnénk, gyerekeket, és akkor Katira más terhek hárulnak. De azt hiszem, hogy aki egy Szigeti-versenyt megnyer, annak nevét megjegyzik, és könnyen visszatérhet a koncertpódiumra."

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!