Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Elröppent lélek (Életrajz-tár)
A párizsi Palais Garnierben a tíz éve elhunyt Nurejevre emlékeztek
Szerző: I-Web.hu
2003. március 21. 13:37

Nurejev otthona - már disszidálása után - a londoni Royal Ballet volt, de számtalanszor fellépett Párizsban is, hiszen 1983 és 1989 között az ottani opera balettigazgatója volt. Emellett tucatnyi művet koreografált a Palais Garnier számára. Párizsban halt meg, és ott is van eltemetve. S emlékét a társulat és a közönség talán itt őrzi leghívebben. Mint Hugues Gall, a Párizsi Nemzeti Opera igazgatója mondja: "Nurejev halála óta nincs nap, hogy valaki ne említené a nevét egy próbán vagy előadáson, hogy munkásságát, tanácsait ne idéznénk föl, akár egy új balettlépés betanításakor is - Nurejev a hivatkozási alap, akihez minden pillanatban visszatérünk".

A hétfői gálaelőadás Nurejev azon koreográfiáit idézte, amelyeket a párizsi Opera számára alkotott, elősorban a Diótörőt, a Don Quijotét, a Romeo és Júliát, a Hamupipőkét, a Hattyúk tavát és természetesen a Bajadért. Számos olyan táncművész is fellépett az előadáson, akik annak idején Nurejev partnerei voltak, például Elisabeth Platel, Isabelle Guérin vagy Monique Loudieres.

A gála pompája és ragyogása tükrözte azt a fontosságot, amelyet a párizsi Opera mindmáig Nurejevnek tulajdonít: a 11 koreográfiájából egy-egy részletet bemutató előadás - a balettiskolásoktól kezdve a teljes társulat részvételével - 250 táncos bevonulásával kezdődött, akik a közönség között lépkedtek végig Berlioz A trójaiak című operájának zenéjére, miközben a színpadra egy hatalmas Nurejev portré ereszkedett le a magasból. S bár a fotót később felvonták, akik ott voltak az előadáson, állítják, Nurejev szellemisége végig betöltötte a színpadot.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!