Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A legifjabb jazz tehetségek (Archívum)
Oláh Cumó Árpád és társai a legjobb utakon
Szerző: I-Web.hu
2002. november 26. 12:51

A képeket Dobó László
készítette
Az ifjú dzsessznemzedék talán legtehetségesebb zenésze, Oláh Cumó Árpád zongorista és zeneszerző először 1997-ben, a Bartók rádió által szervezett, Jazz a Márványteremben című sorozatban mutatkozott be. Akkor 17 éves volt.

1998-ban a Füsti Balogh Gábor dzsessz-zongora tehetségkutató versenyen lett első. Ennek egyik fődíjaként a Berklee College of Music mesterkurzusán vehetett részt, ahol azonnal kétéves tanulmányi ösztöndíjat ajánlottak neki. Akkor, az öthetes nyári kurzuson csak lopva, a hátsó bejáraton beosonva járt klubokba zenélni, mivel nem érte még el a tengerentúlon ehhez szükséges 21 éves korhatárt. Hazajött tehát.

A trió az első jelentős nemzetközi sikert 2001 nyarán, a németországi Wilshofenben aratta, ahol megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt. Utána pedig részt vettek Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebbek között tartanak számon. A megmérettetésre 18 országból 55 muzsikus jelentkezett. A magyar trió hatalmas sikert aratott: a verseny 23 éves történetében nem fordult még elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Cumó triónak viszont sikerült: átvehették a legjobb szólistának, a legjobb triónak és a kötelező számok közül a legjobb előadású belga darabért járó elismerést. Ráadásul a verseny szervezői azzal jutalmazták a három fiatal magyar zenészt, hogy lemezfelvételt ajánlottak nekik.

A brüsszeli három fődíjnak köszönhetően sorra kaptak koncert- és fesztiválmeghívásokat. A verseny után egy héten át ott is maradtak Belgiumban, ahol több koncertet adtak, köztük egy élő rádiós hangversenyt, amit Belgiumon kívül Franciaországban és Németországban is közvetítettek.

Mindezek után nem csoda, hogy az EMI Zenei Kft. - amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t - 2001 novemberében megjelentette a Cumó trió albumát My Time címmel.

Oláh Cumó Árpád kilenc éven át klasszikus zongorát tanult a Weiner Leó konzervatóriumban és magánúton, s bár nagyon fiatalon játszott már dzsesszt, a klasszikus zenét azóta is szereti. Egyébként ők zenéltek tavaly november 16-án, a Klasszikus és Jazz által alapított, első ízben átadott Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj gáláján. A hazai dzsesszélet „nagy öregjei” közül játszott már például Kőszegi Imrével, László Attilával, Tomsits Rudolffal. Meg Babos Gyulával, aki a május 3-i Raiffeisen Jazz Klub vendégszólistája volt.

 Babos Gyula gitárost aligha kell bemutatni, hiszen ő a hazai dzsesszélet egyik legismertebb muzsikusa, aki más műfajokba is előszeretettel „kirándul”. Ő is 17 éves volt – mint Oláh Cumó Árpád -, amikor megnyerte 1966-ban a Magyar Rádió dzsesszversenyét. 1980 óta gitártanár a Zeneakadémia dzsessz tanszakán.

Játszott Pege Aladárral, később hallhatták őt a zenekedvelők a Kexben és a legendás Rákfogó együttesben, muzsikált Kőszegi Imrével. A Saturnus együttest Szakcsi Lakatos Bélával együtt hozta létre, de zenélt Szabó Gáborral, Frank Zappával és Zoller Attilával is. Legújabban a Take Four együttesben hallhattuk őt régi zenésztársaival, Kőszegi Imrével, Pege Aladárral és Tomsits Rudolffal. 1997-ben pedig létrehozta a Project Romanit.

Lemezei közül az első 1973-ban jelent meg, ez a Kex Elszállt egy hajó a szélben című albuma volt. Utána jöttek Saturnus-albumok, majd 1994-ben megjelent a Babos – Blue Victory című CD, amelyen Victor Bailey, Terry Lynn Carrington és Jinda György is játszik. Utána jöttek a Take Four lemezei, majd a Project Romani albuma, a Babos – Egyszer volt…

 

Kapcsolódó linkek: www.gramofon.hu
www.bmc.hu

Kapcsolódó cikkeink:
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
Magyarország, a zenei nagyhatalom
Világkörüli úton
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Egy este, négy zenész, sok műfaj
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!