Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Amikor a gumitappancsos gyerekek benéznek az ablakon (Új kor)
Beszélgetés Hajós Andrással, a Magánszám című show műsorvezetőjével
Szerző: Kovács T. Gábor
2003. április 14. 09:39

- Hogy lehet egy beszélgető show-nak olyan címet adni, hogy Magánszám?

- Mindenképpen el kívántuk kerülni, hogy a címben szerepeljen a „show” kifejezés és az ezzel kapcsolatos showviccek, showjátékok, amiket showkan rendkívül showrakoztatónak találnák, szerintünk viszont showtlanok. Az ilyen típusú műsorok mindig egy személyiség köré épülnek, és akkor tudnak sikeressé válni, ha a műsorvezető önmagában szórakoztató és sokoldalú. Ezt kívántuk kifejezni a címmel, valamint azt az alig leplezett szándékomat, hogy előbb-utóbb rólam szóljon az egész műsor. Ugyanis elviselhetetlenül exhibicionista pojáca vagyok, és minden másodpercben én akarok szerepelni. A legjobban annak örülnék, ha folyamatosan közvetítenék az életemet, és azt minden állampolgárnak kötelező volna nézni. Na jó, mondjuk hétfőn lehetne szünnap…

- A műsort az első két adás után – egy kivételével – alapvetően pozitív kritikák fogadták, amelyek elismerték, hogy meglepően újat hozott: intellektuálisan önirónikus, sablonokat sutba dobó produkció. Ezzel többek szerint rögtön el is vesztette a nézők nagy részét.

- Azóta már született még két kivétel, és gondolom fognak is még a műsorról rosszat írni. Engem inkább a pozitív kritikák leptek meg egy kicsit. Egyrészt nem gondoltam, hogy ilyen hamar ránk irányul a figyelem, és egyetlen dologtól rettegtem igazán: az érdektelenségtől. Másrészt –bár jól esnek – nem mindenben tudok egyetérteni a dicséretekkel. Szerintem nem hoztunk meglepően újat. Egy réges-régóta létező műfaj kereteit vettük át, a világon minden talk-show vagy latenight-show ilyen. A Magánszám abban más, hogy én vagyok a műsorvezetője, én azonban nem vagyok meglepően új. Sőt, 30. születésnapom óta meglepően réginek érzem magam, és már az is négy éve volt. De nem ragozom tovább, a kritikák miatt különben sem szabad fanyalogni. Még akkor sem, ha dicsérnek.

- Mégis, már a második műsor után azt olvasom: „Hajós Andrásnak furcsa komplexusa van. Nem meri használni az eszét. Nem mer értelmesnek mutatkozni.” Szerinted a sikeres show-ért le kell menni bohócba?

- Elárulom, hogy bohócba „fel” kell menni. Aki nem hiszi, az menjen el egy óvodába, és próbáljon meg egy óráig szórakoztató lenni a gyerekek előtt. Egy percen belül négykézláb fogja magát találni, és állathangokat fog utánozni. És az egy óra leteltével nem szégyenkezni fog, hanem büszke lesz. Azonkívül honnan tudják, hogy mennyi eszem van? És mi van, ha úgy gondolom, hogy nincs annyi, hogy a televízióban „osszam az eszet”? Nincsen komplexusom, sőt, teljesen rendben vagyok magammal. Tudom, hogy mennyi eszem van, és azt is tudom, hogy mikor mennyit kell használnom belőle. Az ész, a műveltség és a rátermettség folyamatos bizonygatása egy számomra szánalmas komplexus, a félelem megnyilvánulása volna. Vannak dolgok, amiket nem csak ésszel lehet elérni, ott van például a csajozás. Vagy a pasizás.

- Van egyáltalán középút a kommersz és az alternatív show között? Vagy egyszer választani kell: megszoksz, vagy megszöksz?

- Nincs középút. Csak siker van vagy bukás! Mindenki a sikerre törekszik, recept pedig nincs. Csak a főzőműsorokban. Én pedig „őző” műsort csinálok.

- Ismersz követendő példát? Vagy olyat, akit érdemes követni?


- Soha nem voltak példaképeim, alkatilag alkalmatlan vagyok arra a viszonyra, hogy idolokért rajongjak. Persze tanulni és lopni mindenkitől lehet. Attól is lehet tanulni, akire egyébként azt mondja az ember, hogy: „te jóisten, ezt a fostalicskát! Istenem csak nehogy egyszer én is…”. Követendő példám pedig minden olyan ember, aki szereti a munkáját, és amikor tisztességgel elvégezte, akkor este azt tudja mondani magának: ma jó napom volt, rendesen dolgoztam, és majdnem minden sikerült, amit akartam. Egy dolgot elcsesztem, de azt holnap kijavítom, azt is tudom már, hogy hogyan. Na aludjunk, mert holnap kemény nap lesz, a gyerekek meg hatkor kelnek…

- Mennyiben értesz egyet azzal az állítással, hogy „az a modor, amit Hajós András műsorvezetőként követ, a régi idők televíziójától ered”?


- A régi időkben kezdtem el televíziózni, már úgy értem, nézői oldalról. Rutinos és sokat tapasztalt néző vagyok, szerénységem persze tiltja, hogy felsoroljam azt a sok száz műsort, melyet nagy ívű pályám alatt végignéztem. Nyilván hatással voltak a stílusomra, akárcsak a szüleim, az olvasmányaim, meg az iskoláim. De ha szabadna kérnem, én nem elemezném magam, mert ízléstelen lenne. Most csak jó dolgok jutnak így hirtelen az eszembe (amit meg amúgy se nagyon merek használni).

- Ez a műsor sohasem lesz hárommillió gumitappancsos hülyegyerek kedvence – állította egy másik kritikus. Kiknek szól a Magánszám?

- Óvatosabbnak kéne lenni ezzel a hülyegyerekezéssel! Ha a cipő-divat a jelenlegi trend szerint fejlődik, pár éven belül két-három méteres cipőtalpak lesznek. Akkor aztán a gyerekek felérnek az elfántcsont-torony ablakáig, azt mondják hukk, az ijedtségtől meg ki tanál esni a Pulitzer-díj a kézből, tán meg is reped.J

- Mennyire magánszám a műsorod?


- Van egy remek kis kreatív stábom, akik régi barátok is egyben. Együtt találjuk ki az ötleteket. Ismernek engem, és tudják, hogy mi fekszik nekem és mi nem. Természetesen a végső formába öntés mindig az enyém. A szövegeim egy része amúgy is improvizáció, ilyenkor csak a téma van meghatározva nagy vonalakban. Egyébként a stáblistán láttam meg, hogy én „vezető író” vagyok. A következő stáb-találkozón utaltam erre a fiúknak, de kiröhögtek és elvették a sörömet. Később, demokratikus működésért cserébe, visszakaptam.

- A műsor eddig hangsúlyozottan rájátszik arra, hogy kezdő műsorvezető vagy, sőt erre épül több poén. Meddig lehet még ezt a forrást kiaknázni?

-Ez a valóság, kezdő műsorvezető vagyok. Összesen háromszor vezettem műsort. Addig fogok erről beszélni, amíg ez a valóság, és ez foglalkoztat. Én nem a médiabiznisz boszorkánykonyhájában írom patikamérlegen a témáimat, hanem a saját konyhánkban a szaftos abroszon. Ösztönösen érzem, hogy a televíziózás titka, a hitelesség. Ehhez az utolsókig fogok ragaszkodni, és ebbe belebukni is hajlandó vagyok. Az is lehet, hogy örökre erről fogok beszélni, és akkor a nézők azt mondják: uncsi vagy, szevasz, átkapcs! Akkor legfeljebb majd megint kell keresnem egy olyan állást, amiben önmagam lehetek. Eddigi életemben háromszor megcsináltam már, megvan a know-how.

- Egy befutott showman sztár, akinek „kötelezettségei” vannak. Mikor olvasunk könnyes-bús riportot Andriska gyermekkoráról a mama előadásában, vagy meghatóan kedves családi történetet valamelyik sztármagazinban?- El lehet ezt kerülni?

- Messze van még az a befutás. De a családomat már most igyekszem a lehető legtávolabb tartani a nyilvánosságtól. Ha valaki tud érdekes lenni önmagában, akkor a sikere nem azon múlik, hogy mellette áll-e a fényképen egy édes kis szöszi gyerek, meg a házastársa szponzorruhában. Különben is, az ilyen képekhez takarítani kéne otthon, azt pedig SOHAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!