Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nyomtatott genetikai talk shaw (Új kor)
A jövő nincs megírva
Szerző: Stelzer Gábor
2003. április 14. 10:27

Már a műfajválasztás is hajmeresztő: talk showt rendezni egy könyv lapjain, ki látott ilyet? Ám, a formabontó eszköz remekül állja a versenyt a műfaj eredetijét birtokló, és eleddig egyeduralkodó képernyővel. Hogy ez mennyire a kérdező, a téma, vagy a két, a tudományágban világhírű személyiség érdeme, nehéz eldönteni.

Falus András egyetemi tanárt, akadémikust, a genetika és az immunbiológia hazai szaktekintélyét, aki elsőként olvashatta a könyv kéziratát, mindenesetre lenyűgözte a párbeszéd mindenki számára érthető, egyszerű hangvétele, amelyben a szereplők kerülik a "fejbevágós, akadémikus" megfogalmazásokat. Szerinte egyébként kétféle könyv létezik: az egyik, amit önmagáért szeret, a másik, amelyik folytatása a gondolatainak. Ezt a kötetet az utóbbi kategóriába sorolja, de nem holmi kisajátítható szempontok alapján. Mert van-e izgalmasabb, mindenkit foglalkoztató téma manapság, mint az örökléstan? - tette fel a költői kérdést Falus professzor a könyv bemutatóján.

Egyúttal cáfolta, hogy a genetika természettudomány volna: "Messze nem az, mert más a dimenziója annak, hogy mit öröklünk, például kábítószer függőséget vagy épp homoszexualitást." Mint kifejtette, különösen élvezte, mennyire ellentétes világnézettel közelítenek ugyanahhoz a témához a vitapartnerek, és ebből kifolyólag milyen látványosan nem szeretik egymást.
Arról folytatnak eszmecserét, hogy "A jövő nincs megírva", holott az ő véleménye ezzel homlokegyenest ellentétes: a jövő igenis meg van írva".

A könyv az élet fogalmának - mint kiderül - nem is egyszerű meghatározásával kezdődik. Jacquard csaknem 4 milliárd évvel röpít vissza bennünket az időben, amikor megtörtént a csoda: a különleges éghajlati és hőmérsékletviszonyok bölcsőjében egy molekula képes volt - amire korábban soha - megkettőződni. Így keletkezett a DNS, amelyik mintha azt mondta volna az időnek: "Mostantól nem pusztíthatsz el."

Innen indul a vita, és átvezet az evolúción, a halál misztériumán az élő szervezet átalakítását célzó mai kutatásokig, eredményekig, és az egyre jobban belemelegedő partnerek egyebek mellet még a multik ezzel kapcsolatos törekvéseit és a globalizáció témakörét is érintik. Ez egy kukkoló könyv - mondja Falus András arra utalva, hogy két jelentős személyiség beszélgetésének lehetünk titokban szem és fültanúi. Hogy mindezt betűk közvetítik, úgy véljük semmit sem ront a frenetikus hatáson.

A jövő nincs megírva
A gének titkai
Jószöveg Műhely Kiadó
Ára: 1790 forint

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!