Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vissza az elemi kezdetekhez (Képhatás)
Luc Besson négy korai filmje DVD-n
Szerző: Sulyok Máté
2003. április 10. 12:35

A húsz éve bemutatott fekete-fehér minimalista némafilm, az Élethalálharc nyitó képsora talán a mai napig sokkolja a nézőket. A csak Embernek nevezett főszereplő vonaglik guminőjén, behúzva minket az apokaliptikus világ szürke fásultságába, ahol hal- és kőeső hull az égből alá, és élethalálharc folyik minden és mindenki ellen. Az eredetileg Az utolsó harc / A végső harc (Le dernier combat) című film, Luc Besson első nagyjátékfilmje, a rendező bevallása szerint is, Az utolsó előtti (L’avant-dernier) című rövidfilmjének „hosszú változata”. A feszült, szélesvászonra komponált (és a DVD-n hasonlóan látható) mestermunkában ismerkedhetünk meg először Besson „állandó” alkotótársaival, a Vadállat szerepében az „ifjú” (34 éves) Jean Reno-val, vagy Eric Serra zeneszerzővel. A DVD hasonlóan „minimalistára” sikerült, mint a film: a francia inzerteken és az ezeket nem fordító (mert nem választható) feliratokon, a közvetlen jelenetválasztáson, továbbá a Final Fantasy – A harc szelleme és a Godzilla előzeteseken kívül a szélesvásznú formának örülhetünk egyedül.

Metró

Metróvezetőként látható viszont Luc Besson a két év múlva (1985) készült Metróban (Subway), ahol az „underground” együttes dobosaként tűnik fel a későbbi profi bérgyilkos, a tölgyarcú Reno, és basszusgitárosként a zeneszerző Eric Serra, a „szép Heléna” Isabelle Adjani, a citromsárga üstökű punk, és zenekar-alapító Christophe(!) Lambert, valamint az (ismét) csendőrt játszó Michel Galabru mellett. A szürrealisztikus-parodisztikus szerelmesfilm-road-movie a Párizs alatti metróalagutakban játszódó film (díszlettervező Trauner Sándor) kezdeti autós-üldözése már a Taxi őrült száguldásait előlegzi, s átszövi a bevezetőben említett groteszk-irónia, amely a metrórendőrségi párbeszédből is kihallható:
– „ Ki ügyel ma?”
– „Batman és Robin – a legjobbak.”
– „Pech…”
A DVD-kiadás csaknem hét nyelven (angol, francia, német, olasz, spanyol és a sajátságos orosz hangalámondás) beszél, és a magyaron kívül még 19 nyelven feliratozott, továbbá itt is elérhetünk közvetlenül jeleneteket és megnézhetünk egy-két előzetest.

Nikita

A nagy kékség (1988) után a Nikitával (La Femme Nikita) nyitotta a kilencvenes éveket, amely aztán végérvényesen a világhírnevet hozta meg a filmjeiben mindig valamiféle újításra törekedő Besson számára. Az izgalmas akciófilm és a lélektani dráma szimbiózisa azon kevés film közé tartozik, amelyet anno a magyar közönség és a kritika is egyaránt pozitívan fogadott, továbbá, amelyet a hollywoodi álomgyár is feldolgozott – mozifilmnek, és tévésorozatnak egyaránt. (Utóbbi műfaj már nem is számít olyan ritkaságnak.) Léon szakmai profizmusa tükröződik női (ennélfogva sebezhetőbb) variánsában, akinek előéletét is ismerjük, nem úgy mint a Nikita „vadállati” takarítójának, Viktornak. Jean Reno szerepe tarantinós „áthallás” is – szokatlan téma, különös feldolgozásban. Anne Parillaud pedig telitalálatnak bizonyult a kábszeres ösztönlányból az élet szépségét bérgyilkosként értékelni megtanuló szerepében – annak ellenére, hogy előtte kizárólag komédiákban játszott. A DVD-n magyar hangja Ráckevei Anna, de angolul, franciául, spanyolul vagy oroszul is megszólal. A húszféle felirat közül a süketnémákat, nagyothallókat is segítő angol (english captions) emelhető ki, amely a szereplő képernyőn elfoglalt helyzetének megfelelő oldalra írt szövegén túl még a környező zajokban is eligazítja a rászorulót. Előzetesként megnézhetjük a Nikita egykori reklámfilmjét, és az „új idők, új szeleiként”, a Charlie angyalait – amelynek már a második része is elkészült.

Atlantisz

A nagy kékségből kimaradt felvételekkel és Eric Serra zenéjével varázsolta elénk Besson az eltűnt világot Atlantisz (Atlantis, 1991) című filmjében. A lebegő kék képek szimfóniáját erősíti Maria Callas utánozhatatlan hangján Bellini: Az alvajáró című operarészlete is. Az Atlantisz az élet passiója, fejezetcímei a mozgóképművészet eszközeivel (is) nehezen megragadható fogalmak: a fény, a szellem, a mozgás, a játék, a hála, a hit, a gyengédség, a szeretet, a gyűlölet keretes szerkezetbe az első és az utolsó napba (a születés) foglalva. Csodálatos, néma teremtéstörténet, amelyből nem maradhat ki a természet „élethalálharca” sem.

A négy elem – Luc Besson-filmjei díszdobozos DVD-t (Élethalálharc, Metró, Nikita, Atlantisz) kiadja és forgalmazza a Warner Home Video (Magyarország)

Kapcsolódó honlapok:
www.luc-besson.com
www.ericserra.com

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!