Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egyet fizet - kettőt kap (Komolyzene)
A Téli utazás Schuberttől és Zendertől
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 13:29

Matthias Gorne

Matthias Gorne ma a leghitelesebb Schubert előadók, sőt a legjobb dalénekesek egyike, nevezték már Dietrich Fischer-Diskau utódának. Ezt aminősítést, aki hallotta őt már élőben, inkább cáfolja: Goerne sokkal sallangtalanabb, lényegre törőbb és érzékenyebb előadó. Németország keleti felében, Drezdában született. Gyermekkorában az operaházi gyermekkarban énekelt, édesapja lévén színigazgató, hatalmas lemezgyűjteményt mondhatott magáénak. Szigorú és ambiciózus szülő lehetett, mert hat esztendős fiát arra szorította, hogy tanulja meg Schubert valamennyi vokális művét.

Isteni csoda, hogy nem csömörlött meg örökre Schubert muzsikájától, talán azért, mert a dalokban rejtőző mély fájdalom nagyon hatott a gyerekre. Goerne 1992-ben a londoni Wigmore Hallban adta első dalestjét, azóta álladó szereplője a koncerttermeknek, az ausztriai Schubertiade rendezvényeinek. Puha és kifejező baritonja drámai szerepekben is értékes, 1997-ben Salzburgban az ünnepi játékokok A varázsfuvola Papagénójaként debütált operaszínpadon. Majd elénekelte az egyik legnehezebb huszadik századi mű, Berg Wozzeckjének címszerepét Zürichben és a londoni Királyi Operában. A Hyperion és a Deccánál több CD-je jelent meg, a legutóbbin Schumann Diechterliebéjét szólaltatja meg Vladimir Ashkenazy kíséretével.

Luca Martini

Hans Zender Winterreise ciklusa az Eine komponierte Interpretation alcímet kapta. A német komponista hangszeres - zongora - képzése és karmesteri tanulmányai után kezdett zeneszerzést tanulni. Dirigensként bejárta Európát Rómától Brüsszelig. Vezette a Bonni operatársulatot, a Holland Rádió Zenekarát, a brüsszeli Théatre, de la Monnaie-t, vendégszerepelt fontos fesztiválokon, Bayreuthban, Salzburgban, Bécsben, Berlinben. Tagja a müncheni és a berlini művészeti akadémiának, és elnyerte a Goethe-díjat. 1960 óta egyre intenzívebben komponál, az elektroakusztikus műveket, kamarazenei darabokat. A Winterreisét 1993-ban írta tenor hangra és zenekarra. Budapesten Luca Martin énekli a dalciklust, kíséri az Intermoduláció Kamaraegyüttes, Tihanyi László vezényletével.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!