Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ars és techné (Képhatás)
Haraszt˙ István mobilszobrai a Vadnai Galériában
Szerző: K.G.
2003. április 8. 10:48

Repült a kismadár

A művészetet és a mesterséget összekötő rokon szálak akkor válnak igazán zavarbaejtővé, ha a látogató olyan művész munkáival találja magát szemben, mint a Vadnai Galériában most kiállító Haraszt˙ István. A különös szerkezeteket, mobilokat kiötlő mester technikai precizitásával már első pillantásban is szakmai hozzáértéséről tesz tanúbizonyságot. Haraszt˙ ugyanis azon ritka alkotóink egyike, aki autodidaktaként jutott a képzőművészet képlékeny világába. Sőt a korábban lakatos-mesterséget tanuló, a funkcionális helyett a kreatív ötleteknek elsőbbséget tulajdonító művész mára a hazai kortárs művészet egyik meghatározó egyéniségévé lépett elő.

Haraszt˙ művészeti kísérleteivel hű maradt eredeti foglalkozásához. Alkotásainak gyümölcse a mechanikus szerkezet, a munkák alapgondolata pedig a magatehetetlen gép. A 40 évet átfogó művészeti oeuvre szinte minden darabjában föllelhető ez a vezérgondolat, mely leggyakrabban szimbolikus értelemben kap szerepet Haraszt˙ alkotásaiban. A kiszolgáltatott, magára hagyott, vagy kényszerpályára állított, lleggyakrabban céltalanul köröző, imbolygó masinák - bármily furcsa - képesek általános érvényű esztétikai üzenetek közvetítésére. A szocialista múlt valós politikai kényszerpályájától a fogyasztói társadalom látens kiszolgáltatottságáig a gép tehetetlenségének és az ember léthelyzetének párhuzamba állítása, illetve ennel számtalan - a humort sem mellőző - lehetősége villan fel a mester alkotásaiban.

Haraszt˙ István Szemforgató című kiállítása április 12-éig látható a Vadnai Galériában (1051 Budapest, Mérleg utca 12.), a tárlat keddtől péntekig 12 és 19 óra között, szombaton 10 és 16 óra között tekinthető meg.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!