Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Limonádový Joe visszatér (Archívum)
Új és klasszikus cseh filmek az Örökmozgóban
Szerző: Reg?s Csilla
2002. december 6. 14:41

Petr Zelenka
Petr Zelenka második filmje A sátán éve, amely a 2002-es Karlovy Vary mustrán a fesztiválfilm címet kapta. Zelenka a film mûfaját paradokumentum-filmként határozta meg, mivel a kitalált történet valós személyek körül bonyolódik. Az alkotás koncertfilm és turnébeszámoló, dokumentumfilm és szubjektív napló egyszerre. Jaromir Nohavica a csehek - Cseh Tamása, a filmben saját magát alakító énekes, de több jelentõs zenekar is megmutatja magát, egyfajta körképet adva a mai cseh zenei közéletrõl. Az ördög éve igazi cseh film. A magyar nézõ szomorúságára, azonban éppen ez a film "hiányossága" is: a történet már annyira cseh, hogy a külföldi nézõ, aki a cseh kultúrában kevéssé járatos, nem érezheti azt szívéhez szólónak. December 7-én, a film bemutatója után alkalom nyílik beszélgetni a rendezõvel, talán errõl is.

Az elõbb említett jeles bemutató ellenére akár Vìra Chytilová retrospektívre is keresztelhették volna a néhány napos programot, tekintve, hogy a most is aktív rendezõnõ négyet is jegyez a tíz bemutatandó film közül. A legrégebbi és a Magyarországon talán legismertebb ezek közül a Százszorszépek, a két csitri története, akik a "minden mindegy" felkiáltással élik életüket. De az õ nevéhez kötõdik a Lány seprûnyélen, vagy a Százszorszépeket idézõ alkotás, az Eva és Vera is. A rendezõnõ legújabb - itt vászonra kerülõ - alkotását, amelynek címe Kiûzetés a paradicsomból, 2001-ben mutatták be Csehországban. Ez a nudista-strandon játszódó történet nemcsak meztelenkedése miatt botrányos alkotás. A cseh filmmûvészetben Chytilová élõ legenda, ezen utóbbi filmje azonban - sokak szerint - életmûvének egyik legjelentéktelenebb darabja. A The Plastic People of The Universe címû, szintén 2002-ben bemutatott filmje talán jobb választás lett volna.

Milos Forman neve mostanában az Amadeus felújítása miatt kerül gyakran szóba. A rendezõ ugyanis a film újravágását tervezi. Forman nemzetközi hírnevét azonban néhány olyan, ma már klasszikusnak mondható filmalkotás elõzte meg, mint amilyen az Egy szöszi szerelmei. Ez a film szintén szerepel a repertoárban.

A "régiségek" között nem szorul bemutatásra a Limonádový Joe. A szigorúan fonetikusan ejtendõ név évtizedeket meghatározó kultuszfilmet takar, amely még e mûfaj nevesítése elõtt született. A cseh `kovbojfilm` a hatvanas évek reklámszövegeit és a csehek sajátos cserkészhagyományait ápolja. Aki nem látta, nem tudja, mit rejt a cseh film fogalma.

két Svìrák
A legújabb alkotások közül a Sötétkék égbolt a két Svìrák, apa és fia alkotása. A forgatókönyvíró, rendezõ Svìrák nevét itthon az Akkumulátor címû filmbõl ismerheti a közönség. A valóságos adatok alapján készült film a II. világháborúban a brit légierõnél szolgált csehszlovák pilóták történetét dolgozza fel. A történelmi téma és sok jó színészi alakítás a kritikák szerint sajnálatosan "amerikai" filmet takar. (Sokat elárul, hogy Csehországban e film kedvéért halasztották el a mozik a Pearl Harbor címû amerikai film bemutatását.) A 2001-ben bemutatott film, amely az eddigi legjobban menedzselt cseh alkotás, Oscar-díj jelölést kapott.

Ismét bemutatják a már õsszel sikerrel szerepelt Magányosok címû filmet, amely ez alkalommal kétszer is látható, december 13-án és 14-én.

Cseh filmek fesztiválmûsorként gyakran kerülnek hazai mozikba -legutóbb például októberben rendezett a Toldi mozi hasonló akciót. A helyzet már csak akkor lenne jobb, ha ezek a filmek állandó mûsorként is szerepelhetnének a mozik programján.

http://www.filmkultura.hu/2002/orokmozgo/index.hu.html

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés