Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Prága - programajánló (Archívum)
Furcsaságok kicsiny boltjai
Szerző: Reg?s Csilla
2002. november 8. 11:13


Október vége óta látható a Galerie Modernita-ban az ötvenes évek politikai plakátjaiból rendezett kiállítást. A kis galéria, melynek rendszeres anyaga leginkább a kubista grafikára koncentrál, ez alkalommal összegyûjtött képeivel az "imperialista elnyomók" ellen uszító propaganda emlékét helyezi elõtérbe. A látogató nemcsak hangulatban ismerthet az ötvenes évekre, sok hasonló plakát "ékesítette" Budapestet is egykor.

A város ezen része telis tele van kissebb nagyobb galériákkal, antikváriumokkal. A Moldva, a Szent Egyed templom és (csak így prózaian) a Tesco által határolt háromszögben a város egyik legjobb színháza, sok kis bolt, sõt "háromfõs" étterem is tatálható. A furcsaságok közt említést érdemel az Közép-Európában egyedülálló Képeslap Múzeum, mely kicsiny méretével, visszafogott gyûjteményével friss élménye Prágának. A közelben található, a Betlehemi tér régi fényképezõgépeket kínáló boltja, de nem elhanyagolható a szomszédos focirajongók boltja sem. A téren kapható a rajzfilmekbõl jól ismert kis vakond legkülönbözõbb méretû figurája is.
 
A Szent Egyed templomtól nem messze egy szûk utcából nyíik Prága egyik legrégebbi mûemléke, mely egyben az egyik legelérhetetlenebb is. A román stílusú dominikánus kolostor, az épület értéke miatt csak ritkán látogatható. Az utcák melyeken itt járunk a város legrégebbi kockaköveit õrzik. de ha nem csak a lába elé néz a turista, hanem néhány falitáblán is megakad a szeme, akkor még több meglepetés érheti. A hajdan jezsuita Konvik ma már nem õrzi régi funkcióját. Az egész háztömböt kitöltõ épület mára étteremnek, filmarchívumnak, kiállítóteremnek ad otthont. Kávézó is mûködik itt, melynek hangulatos belsõ terébõl kitûnõ kilátás nyílik a nagymultú épület udvarára.

A Konviktról nem írnak az utikönyvek, fellelhetõségét nem jelzik nagy táblák és képeslap sem kapható róla az utcán. Pedig maga Beethoven adott itt koncertet jó kétszáz évvel ezelõtt. Prágában, Husz János valamikori prédikációinak helyszínéhez, a Betlehemi templomhoz közel találhatunk rá. Ha mégis rátalálunk.


Galeria Modernita
Konviktská ulice
Praha 1

Betlemské námìstí
Praha 1

Szent Egyed templom – kostel Sv. Jiljí
Husova ulice
Praha 1

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés