Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
ALEXANDROV Együttes Budapesten (Esemény-tár)
Szerző: Papirusz
2009. május 2. 18:45
ALEXANDROV Együttes Budapesten

Az Alexandrov Együttes az egykori szovjet, ma az orosz hadsereg hivatásos művészegyüttese, melyet férfi kórus, zenekar és táncegyüttes alkot. Repertoárjuk nagyon széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át népszerű operarészletekig és a folk rock zenéig ívelnek. A csodálatos hangzású férfikórus és a remek szólóénekesek előadásában olyan művek hangzanak fel, mint aVolgai hajósok dala, Kalinka, Moszkvai éjszakák, Katyusa, a Partizán dal, a Torreádor dal és a Csempészek kórusa a Carmenből, a Szabadságkórus a Nabucco-ból,  részletek a Borisz Godunov, a Turandot című operákból, a híres Jingle Bells, egy spanyol egyveleg, Ave Maria és más szakrális dalok.  A rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok előadásban katona- és tengerésztáncokat, a világhírű kozáktáncokat,  közülük is a legvirtuózabb Zaporozsjei kozákok című táncszámot csodálhatja meg a közönség. A néző már a puszta látványtól is elszédül, a közismerten hatalmas ugrások, szédítő forgások, guggolós részletek szinte fittyet hánynak a fizikának, az emberi anatómiának és fiziológiának.

Az együttes 1928-ban alakult 12 katona előadóművész – egy vokális oktett, egy bayan hangszeres, 2 táncos és egy énekes szólista – közreműködésével és Alexander Alexandrov, a moszkvai Konzervatórium fiatal zeneprofesszora  vezényletével (akinek nevéhez fűződik többek közt az orosz himnusz is).  Az együttes rohamos fejlődésnek indult és 1933-ra már 300 művész tagja volt és ők lettek a szovjet dalok propagandistái, akik szinte állandóan úton voltak és megszámlálhatatlan koncertet adtak az egykori Szovjetunió területén Moszkvától Vlagyivosztokig, Távol-Kelettől Tadzsikisztánig. Egyik első külföldi fellépésük 1937-ben Párizsban volt a világkiállítás alkalmával, ahol a szovjet művészetet reprezentálták és a kiállítás művészeti kategóriájának Grand Prix-ját nyerték el. Ezzel elindult nemzetközi karrierjük is. A II. világháború alatt közel 1500 előadást tartottak a szovjet fronton, a hátországban, repülőtereken, kórházakban.                                                                                                                         

A  81 éves fennállása alatt, a nagy túlélő együttes életében természetesen nyomot hagyott  a kommunizmus, a peresztrojka, a vad orosz kapitalizmus, a nehéz 90-es évek, a Putyin-korszak, de lankadatlan energiájukkal és magas színvonalú művészetükkel változatlanul lenyűgözik a világ közönségét. A közelmúltban Ausztria, Algéria, Egyesült Királyság, Bulgária, Belgium, Kanada, Vietnam, Kuba, Mexico, Japán, Svájc, Lengyelország, Csehország, Szlovákia városaiban léptek fel. Óriási sikert arattak például 1990-ben Roger Water The Wall(A Fal) koncertjén Berlinben, melyet a berlini fal lerombolásának évfordulójára rendeztek. Ezen a koncerten az Alexandrov Együttes a Bring the Boys Back Home című háború ellenes dalt adta elő fergeteges sikerrel. Az együttes sokoldaluságára jellemző egy 1993-as koncert Helsinkiben, ahol a pop kultúra egyik iconjával, a finn Leningrad Cowboys bandával közösen léptek fel több mint 70.000 ember előtt. A rendhagyó koncertről Total Balalaika Show címen film is készült. Az Alexandrov Együttes 2004-ben még II. János Pál pápának is bemutatta művészetét a Vatikánban.  Kanadai turnéjukról az egyik montreáli újság így írt: „a koncert a virtuozitás tűzijátéka”! 
 
 
Jelenleg 1 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés