Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Négy óra a Catedralban (Könyvajánló)
Szerző: Papirusz
2006. január 13. 14:12

A regény ?f?h?se?, Santiago Zavaleta, az egykori lázadó és jelenlegi bértollnok sorsa talán az értelmiség és az állam közti örök konfliktust is példázza - s e keser?, és bizonyára nemcsak az 1940-es, ?50-es évek Perujára érvényes kórkép szerint nem lehet kétséges e konfliktus eredménye: az állam a szép jelszavak mögött megbújó szado-mazochista kegyetlenségével könnyedén hatástalanítja a Zavaleta-félék tétova lázadásait.

Csalóka cím: a négy órában hosszú évek sűrűsödnek, s a sugallatos nevű Catedral egy lepusztult bár Limában, ahol a regény vázát alkotó, cseppet sem fennkölt, sőt inkább részeg és vaskos beszélgetés zajlik. 1970-ben jelent meg először a már akkor is világhírű szerző nagyregénye, melynek hősei abban a bizonyos Catedralban felidézik a maguk és közeli-távoli ismerőseik történetét. Ami ezekkel az emberekkel - egy jelentéktelen újságíróval, egy nagy hatalmú miniszterrel, kallódó cselédekkel, parányi törtetőkkel, befolyásos üzletemberekkel, félvilági nőkkel - történik, az tulajdonképpen Peru története a háborútól a ötvenes évek végéig. Ebben a különös fénytörésben - a részeg visszaemlékezések és az írói józanság villódzó elegyében - úgy tetszik: a pangás, a kudarc, a korrupció és a cselekvésképtelenség korában vagyunk. Egy tönkretett, lealjasodott világban, ahol zátonyra fut a becsvágy, és a félszeg kitörési kísérletek sorra visszahanyatlanak.

Mindez azonban durva leegyszerűsítés. Az erőteljes eszmei-politikai töltésű társadalmi regény mintája - ha van ilyen - egészen különös átalakuláson megy keresztül Vargas Llosa művészetében: a nézőpontok váltakozása, a radikálisan felbolygatott időrend és a labirintusszerű szerkesztés akár ennek a pangó, diktatórikus világnak is valami vérbő sokféleségét és kifürkészhetetlenségét sugallja? S éppen ezért lehet izgalmas most is - jó három és fél évtizeddel a megírása után.

Szerző: Vargas Llosa, Mario / perui
Cím: Négy óra a Catedralban
Eredeti cím: Conversación en la Catedral
Fordította: Gulyás András
Oldal kb.: 816
Formátum: 124x183
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 3500 Ft
ISBN 963 07 7934 X

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés