Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
?Szerelmes-kardozós? (Archívum)
Csillagok háborúja II. rész - A klónok támadása
Szerző: Sulyok Máté
2002. augusztus 17. 15:32

Az első rész, a Baljós árnyakban történtek után tíz évvel folytatódik az ifjú Anakin Skywalker és a jedi-világ, a ?Régi Köztársaság? története. Obi-Wan Kenobi lassan szerencsétlen tanítónak bizonyul, Anakin néha rettenetesen megalázza. A klón hadsereg ?emberi? mintáját adó bérgyilkos Jango Fett-tel sem tud elbánni. Azért a két Jedi még együtt veszi fel a harcot a hirtelen gonoszként megjelenő Dooku Gróf ellen, bár a születő Halálcsillag terveit sem ők, sem Yoda-mester nem szerzi meg az áruló egykori jeditől. Közben Padmé Amidala és Anakin Skywalker egymásba szeretnek. S itt, nyilván egyszerűen, de felmerül az ?első? bonyodalom, lehet-e szerelmes a Jedi Lovag, ami állítólag ellentétes a Jedi Kódex szabályaival. Na, ezek azok az utólag belemagyarázott dolgok, amelyekkel megölik a hetvenes-nyolcvanas években létrehozott legendát. Hiszen Luke Skywalker (Mark Hamill) és Leia Organa hercegnő (Carrie Fischer) között is húzódott érzelmi szál, amit egész addig kétesélyesként ábrázoltak, amíg ki nem derült, hogy testvérek. Hol volt akkor mondjuk a mester, Ben (Obi-Wan) Kenobi-szelleme (Sir Alec Guinness), hogy megdorgálja az ifjú Luke-ot, még csak ne is gondoljon szerelemre. Hasonlóan a Bajlós árnyak midiklorián-magyarázatához, amelyek állítólag a vérben levő kis, az Erőt termelő sejtek: számuk mérhető(!) és Anakin édesanyját, Shmi Skywalkert is megtermékenyítették. Ilyenkor válik tényleg komolytalanná a tündérmese. Az Erőnek nem volt tételes definíciója a trilógiában, és Luke Skywalkernek nem ésszel kellett felfognia azt, hanem az ösztöneivel és az érzéseivel kellett tisztában lennie, akár az Erő "Jó", akár "Rossz" oldalát ismerte meg mesterei Ben (Obi-Wan) Kenobi és Yoda által.

A klónok támadása leglátványosabb jelenetei az arénában gladiátor küzdelmet vívó három főhős, Padmé Amidala, Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi jelenetei, valamint azután az összes Jedi Lovag akciója Dooku Gróf hadserege ellen. Kár hogy a végső összecsapás komédiába torkollik, amikor Yoda is előpattintja fénykardját, és gumimaciként pattogva kardozik az ?al-gonosszal?.

Persze, ?az egészben? a legrosszabb, hogy még három évet kell várni arra, hogy megtudjuk, hogyan kapcsolódik majd a történet az előzményként ismert folytatáshoz.

 

Csillagok háborúja II. rész - A klónok támadása (Star Wars Episode II - Attack of the Clones - amerikai, 2002 - 136 perc)
Rendezte: George Lucas; írta: Jonathan Hales; fényképezte: David Tattersall; díszlet: Phil Harvey és Jonathan Lee; jelmez: Trisha Biggar; látvány: Gavin Bocquet; vágó: Ben Burtt; zene: John Williams; producer: Rick McCallum; executive producer: George Lucas; szereplők: Natalie Portman (Padmé Amidala), Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Ian McDiarmid (Palpatine szenátor/Darth Sidious), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Christopher Lee (Dooku Gróf), Pernilla August (Shmi Skywalker), Frank Oz (Yoda hangja), Temuera Morrison (Jango Fett), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Daniel Logan (Boba Fett), Joel Edgerton (Owen Lars), Bonnie Piesse (Beru), Ahmed Best (Jar Jar Binks hangja).
Gyártó: Lucasfilm Ltd.
Magyarországon forgalmazza az InterCom.

 

Kapcsolódó linkek:

hivatalos oldal: http://www.starwars.com/episode-ii/
hivatalos magyar rajongói oldal: http://www.starwars.hu/center/index.php

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon

Képes hirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény