Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem semmi egy élet (Archívum)
A múlt nélküli ember
Szerző: Sulyok Máté
2002. december 18. 15:40


Aki Kaurismäki, a finnek nemzetközi filmrendezője döbbenetesen könnyed iróniával, lakonikus humorral és bájjal meséli el a tragikusnak induló történetet. A vonatról leszálló férfit agyba-főbe verik a parkban, majd miután kirabolják, otthagyják a vérbefagyott áldozatot. A férfi föléled ugyan, ám semmire nem emlékszik. A Helsinki külvárosi konténereiben élők veszik gondjukba. Az Üdvhadsereg is segít, ahol megismerkedik Irmával. A finoman bontakozó szerelmet váratlan hír borzolja: „M” felesége jelentkezett eltűnt férjéért.

Hihetetlen figurák közé kerül „M”, amikor a csőlakók megmentik. A „telep” őre, magát kőszívűnek mutató egyenruhása valószínűleg szintén hajléktalan, aki albérletbe adja ki a konténereket. Kutyáját iszonyatos, „csak emberhúst evő” fenevadként jellemzi, ám Hannibál(!) kedves, szőrös jószág, gyerek mellé való négylábú játszótárs.

A film bankrablója  igazából jóindulatú földgazda, aki az állammal kötött szerződés miatt ment csődbe, és kénytelen volt járandóságuk kifizetése nélkül elküldeni embereit. Így csak saját pénzét akarja a pénzintézeti alkalmazottól, egy centtel sem többet. Majd megkéri hősünket, vigye el a szétosztott pénzt egykori munkásainak.

A társadalom számára „M” nem létező személy, hiszen nem emlékszik nevére, lakcímére, semmilyen papírja nincs. Hiába akar dolgozni, hasznossá tenni magát – nem cicózhat a munkaügyi központtal sem. Megtalálja feladatát, a fejhangon, egyházi dalokat éneklő dalárdából, a hatvanas évek slágereit játszó együttesek mintájára alakít bandát, így az Üdvhadsereg ételosztásaikor nemcsak kanalazzák a meleg levest a rászorultak, hanem még táncra is jut erejükből...


A múlt nélküli ember – Mies vailla menneisyyttä / The Man Without a Past (finn-német-francia, 2002, feliratos – 97 perc)
Írta és rendezte: Aki Kaurismäki; fényképezte: Timo Salminen; vágó: Timo Linnasalo, jelmeztervező: Outi Harjupatana; producer: Aki Kaurismäki; főszereplők: Markku Peltola (M), Kati Outinen (Irma), Tähti (Hannibal).
A filmet Magyarországon 2003. január 9-től forgalmazza a Budapest Film.
A múlt nélküli embert a Finn Filmhéten, a 12. Európa Filmhéten, a Filmkultúra filmklubjában, valamint a fővárosi hajléktalanok karácsonyi jótékonysági akciójaként a Bajnok utcában, és a Művész moziban vetítették.

A film német nyelvű honlapja: http://www.der-mann-ohne-vergangenheit.de/

Díjak:
– Cannes-i Filmfesztivál, 2002: a legjobb színésznő díja Kati Outinen-nek, a zsűri nagydíja Aki Kaurismäkinak, az ökumenikus zsűri díja Aki Kaurismäkinak;
– az Északi Országok Tanácsának filmdíja Aki Kaurismäkinak, 2002;
– San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál, 2002: FIPRESCI-díj az „év filmjének”;
– „Guberáló ember”-díj a helsinki-i Hajléktalanok Éjszakáján
– A „legjobb kutyaszereplő-díja”

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!