Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lapszemle - Figyelő (Archívum)
A könyvpiac helyzetéről ír az üzleti és gazdasági hetilap
Szerző: I-Web.hu
2002. december 11. 13:57


"Sokan emlékeznek még a hatvanas-nyolcvanas évek könyvdömpingjére... akkor épült fel a mai negyvenes-ötvenes nemzedék házi könyvtárának nagy része" - írja a szerző. Az irreálisan alacsonyan tartott könyvárak időzített bombaként ketyegtek a könyvpiacon, majd a nyolcvanas évek közepén robbant a bomba. A cikkben megszólaló Horváth Júlia, a Fókusz Könyváruház boltigazgatója szerint az egyik szezonról a másikra megemelkedő nyomdai árak, a dráguló papír és festék azt eredményezte, hogy jócskán megugrott a könyvek előállítási költsége és ezzel szinte lehetetlen volt lépést tartani a kiadóknak. "A rendszerváltás után egy időre elszabadult a pokol. A régi nagy kiadók még nem ocsúdtak tetszhalotti állapotukból, viszont egyre többen vállalkoztak magánkiadók alapítására" - írja Székely.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) vezetője szerint ebben az időben az állam is károsan avatkozott be a könyvpiac alakításába: azokat a kiadókat is hagyta elsorvadni, amelyek viszonylag kevesebb pénzből is megmenthetők lettek volna. "Emiatt azután végleg megszűnt például a Szépirodalmi Kiadó, vagy a Gondolat, de ami még rosszabb, a magánosítással a könyvesboltok mintegy kétharmadát bezárták."

A tisztulási folyamat az elmúlt években a könyvkiadók között is lezajlott. Erről így ír Székely Anna: "A kétezres kezdeti kiadói túlburjánzás után mára mintegy száz kiadóból álló, egészséges arányban nagyokra, derekas középhadra és tevékeny kicsikre oszló kiadói mezőny jött létre. A piacvezetők közt említhető a Magyar Könyvklub, az Európa, a Kossuth, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Műszaki, az Akadémiai és az Alexandra".

A cikk írója szerint mára komoly piaci szereplőkké léptek elő a magánvállalkozásként alapított kiadók is, például a Gyurgyák János által létrehozott Osiris vagy a Kepets András által alapított Ulpius-ház. "A magyar könyvkiadás a saját erejéből, ezeknek a vállalkozó szellemű szakembereknek, ennek a... menedzser gárdának a segítségével érte el azt, amit elért, a magyar állam - finom kifejezéssel szólva - asszisztálása mellett."

A 2001-ben 45,74 milliárdos eladási forgalmat produkáló könyvpiac az összes példányszám tekintetében csökkenő tendenciát mutat (a 2000-es 35 millióról 2001-ben 32 millió), vagyis több könyv jelent meg az elmúlt évben, de azok jobban meg is terhelték a vásárlók pénztárcáját. A megemelt árakkal viszont a könyvminőség és az igényesség is lépést tart, és ennek mi könyvolvasók örülhetünk a legjobban.

Székely Anna: Sorstalanság vagy karriertörténet? Figyelő, 2002. december 5-11. 55-57. oldal

www.fn.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!