Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kegyetlen bohózat (Archívum)
Beszélgetés a Vígszínház Alhangya című előadásáról Forgács Péter rendezővel
Szerző: I-Web.hu
2002. december 11. 11:16


Martin McDonagh fiatal ír drámaíró darabjait egyre növekvő lelkesedéssel játsszák a világ színházai. Nem csupán Európa színpadait, hanem a Broadway-t is egy csapásra meghódította a nálunk is játszott Leenane szépe és A kripli. New Yorkban mindkét darab egyetlen pillanat alatt betört az élvonalba, jegyet hónapokra előre lehet csak rendelni, McDonagh-t forgatókönyvírói ajánlatokkal bombázta Hollywood, szárnyára kapta a hírnév. Az ír viszonyokat érzékletesen bemutató író Alhangya című  - több éves - darabját a szerző határozott kérésére más országokban csak egy angliai vagy írországi bemutató után tűzhették műsorukra a színházak. A 2001-es londoni premiert követően a magyar közönség Hamvai Kornél fordításában, a Vígszínház padlásán találkozhat a művel. Az előadásról a rendezőt kérdeztük.

- Gyakran megtörténik, hogy a rendezők "beleszeretnek" egy darabba vagy egy szerzőbe, és addig "házalnak" a színházaknál, amíg valamelyik igazgató azt nem mondja, rendben, rendezd meg. Martin McDonagh darabja az Ön választása volt?

- A szerzőt természetesen ismertem, hiszen két darabját már nálunk is játszották, de magamtól nem jutott volna eszembe. A darab itt feküdt a "színház asztalán", elém tolták, elolvastam, izgalmasnak találtam, és úgy gondoltam, szívesen megrendezném.

- A darab kemény világot mutat be, ahol a kínzás, a gyilkosság mindennapos dolog, ahol az emberek fegyverrel közlekednek, és ahogy mondani szokás, először lőnek, és csak utána gondolkodnak. Mi az, ami megtetszett Önnek ebben a darabban?

- Nyár eleje volt, amikor eldöntöttem, hogy megrendezem. Természetesen nincs egy az egyben köze a magyar politikai viszonyokhoz, de ott, a választások időszakában volt valami a levegőben, amitől úgy éreztem, nekünk, rólunk is szól ez a darab. Nem jártam soha Írországban, de hiába ismerem az ottani helyzetet, valójában csak abból tudok kiindulni, ami itthon történik, mert itt élek, és ez megy a bőrömre. A darab olyan emberek világába visz el bennünket, akiknek az élete szűk sávban mozog, azon túl nem látnak. Ha gyűlölnek, nagyon gyűlölnek, de a szeretet ugyanilyen szélsőségesen nyilvánul meg: ha valaki bántja a macskámat, ölök. Mindez valahogy különösen egybecsengett számomra azzal a hangulattal, ami a választások időszakában Magyarországot jellemezte. Nem tudom, hogy csak öregszem, és érzékenyebb lettem, vagy valóban keményedik, durvul, brutalizálódik az életünk, de abban a nyár eleji hangulatban úgy éreztem, ez a darab itthon is nagyon aktuális.

- McDonagh-ra jellemző, hogy a legnagyobb nyomorúság, a legsötétebb emberi tragédiák ábrázolása közepette is megőrzi a humorérzékét, vicces, abszurd helyzeteket teremt, ironizál, tréfálkozik. Nehéz lehet mindezt megoldani egy olyan darab esetében, ahol gyilkosságok sorozata zajlik a színpadon.

- A darab egy bohózat dramaturgiája szerint van megírva, tele félreértésekkel, abszurd helyzetekkel. Sokszor nehéz eldönteni, hogy a humor vagy a lelki durvaság hat erősebben. A nézőtől is függ, mire fogékony inkább, de szerintem jobb, ha az abszurditása felől közelítjük meg a történetet. Ha nem így tennénk, megrettennénk a világ kegyetlenségétől. Szerencsére az író, és a fordító Hamvai Kornél gondoskodott arról, hogy nehéz legyen ezt az egészet komolyan venni, mert a legváratlanabb helyzetekben nevetteti meg a nézőt.

- Sokszor a legbrutálisabb jeleneteken is nevetnek. Ez volt a cél?

- Nem egészen. Kettősség van a darabban. Ha a néző nevet, de utólag belegondol, hogy min is nevetett, és egy kicsit rosszul érzi magát, akkor jól oldottuk meg a feladatot.

Martin McDonagh: Alhangya
Fordította: Hamvai Kornél
Szereplők: Tóth Attila, Lukács Sándor, Csőre Gábor, Róbert Gábor, Majsai-Nyilas Tünde, Oberfrank Pál, Gál Kristóf, Szamosi Zsófia
Rendező: Forgács Péter

http://www.vigszinhaz.hu/html/ehavi.htm

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!