Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Együtt zenélnek a „haragos féltestvérek” (Archívum)
Három világvallás közösen ünnepel a Millenárison
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. december 2. 15:55


Asszalamu Alejkum – vagy Shalom Alechem? Netán: Béke Veled? Ki-ki maga eldöntheti, hogyan nyújt békejobbot ma este a Millenáris Teátrumban. Az idei év ugyanis jó alkalmat ad három ellenséges(?) kultúra, a kereszténység, a zsidóság és az iszlám képviselőinek a meghitt, közös ünneplésre. Míg ma gyújtják meg a chanuka-gyertyát a zsidó otthonokban, addig a jövő héten ér véget az iszlám ramadán, és kezdődik vele a muzulmán világ egyik legkitörőbb örömünnepe, a több hétig tartó Aid Al Fitr. Ugyanígy a hétvégén kezdődik a karácsonyt előkészítő advent, és a jövő héten jön el a Mikulás a gyerekek otthonába. Ez a három ünnep – a különböző naptárrendszerek miatt – csak minden hatodik évben esik egybe, és az idén, a tavalyi politikai események nyomán elszabadult indulatok miatt különös jelentőséget is nyer.

A marokkói népzenét játszó Chalaban együttes ma esti koncertjén három másik zenekar is szerepel: a klezmert játszó Di Naye Kapeye, illetve a keresztény egyházzene motívumait is felhasználó billentyűs, Nagy János triója és a magyar népzenét játszó Kóta–Szelényi duó ünnepel együtt a Chalabannal. Az ötlet a marokkói származású Said Tichitinek a fejéből pattant ki. Tichiti három éve él Magyarországon; közismerten buzgó muzulmán, akinek az értékrendjében az első helyen áll az irgalmasság és a megbocsátás. Alighanem ez motiválta a különlegesen toleránsnak ígérkező esemény megszervezésére.

Az Együtt zenélünk című programról ezek alapján nem nehéz kitalálni: nem csak egy átlagos világzenei koncert hallgatója lehet, aki ellátogat a Millenáris Teátrumba ma este hét órakor. A színpad mellett étellel roskadásig megrakott asztalok fogadják a böjt után felszabadult igazhitűeket és azokat, akik
egyszerűen ünnepelni, különleges ízeket kóstolni vágynak. A hírek szerint a Korán „tiltólistáján” szereplő sertésételek és alkoholos italok ugyanúgy szerepelnek a menüben, mint tevehús, baklava vagy arab tea – ki-ki saját lelkiismerete szerint válogathat a tányérjára. Aki tehát sokszínű mulatságra, adventi karneválra vágyik, annak nem szabad kihagyni a Millenáris ma esti programját.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!