Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Petri spirálfüzetéből (Archívum)
A Holmi novemberi számának szemléje
Szerző: I-Web.hu
2002. november 28. 10:13


A Holmi szerkesztősége (néhány apró részlettől eltekintve) változtatás nélkül adja közre Petri kórházi feljegyzéseit
: „Ami hátramaradt – olvashatjuk az előszóban –, az elsősorban mégiscsak napló: Petri észjárásának, érdeklődésének és kórházi mindennapjainak dokumentuma.”
Több mint két éve már, hogy elhagyta a napsütötte sávot, s most újra vele kezdődik a Holmi legutóbbi száma, épp úgy mint egykoron, számtalanszor.
Egyébként az is a gyógyulás jele, ha vágyaink, terveink támadnak” – írja Petri ebben a füzetben. És vágyakból, tervekből nem fogyott ki soha. Hosszú távú irodalmi tervek foglalkoztatták, József Attiláról készült tanulmányt írni, a fejében már összeálló Petőfi-regényéről olvashatunk. Ezekről az elképzelésekről illetve magukról a költőkről így ír: „Most, hogy megint intenzíven JA-val foglalkozom, rájöttem arra, hogy a JA-i, posztjózsefattilai tradícióval való szakításnak… nem egyetlen motívuma volt, hogy nem akartam epigon lenni… a másik, ugyanilyen fontos motívum pszichológiai: a mélységes ellenszenv JA személyiségének alapvető infantilizmusa (és rejtettebb) femininsége iránt.”

A Petőfi-regényvázlat címszó mellé ezeket a sorokat írta: „Petőfi tífuszon esik át, minden szőrzete kihullik, s kissé korpulens lesz (patográfiát ki kell dolgozni), de muszáj felismerhetetlenné tenni, hiszen bármelyik európai rendőrség letartóztatná. Bottal jár, de nem nyomorék.”
Petri György jegyzetei igazi naplóbejegyzések, dátumokkal, kiemelésekkel, aláhúzásokkal, a hétköznapi ember problémáival („anyámat felhívni”).
Kortársai, szerelmei mondták róla: a szókimondás, az objektivitás lételeme volt. Ezt a jellemvonást ezekben az írásokban is nyomon követhetjük: „A.Gy. (ti. Aczél György) immorális és rothasztó figura volt. Jelentős szerepe volt az elit értelmiség elkurvításában. Persze, azt az „elitet” – mit mondjak? Könnyű volt „Katát” táncba vinni.”

Hosszú sorokban emlékezik Petri György fiatal önmagára, amikor a Benedek István könyve révén Aranyketrecként elhíresült intapusztai elmegyógyászati intézményben töltetett ki tesztlapokat a súlyos beteg emberekkel. „Az egyetlen munka volt, amit szerettem. A költészet? Munka az is, de nagyon másképp! Egy alapvető, de életbevágó különbség: írni akkor írok, amikor „megjön az ihlet”. A kórházban mindennap meg kell, hogy jöjjön.”
A nyelvben rejlő izgalmas lehetőségeket a végletekig kiaknázta a költő. A Holmi az emlékezést két újonnan talált versével zárja, melyeket az éppen olvasott krimik üres lapjaira jegyzett föl Petri. Megrendítőek, szívbemarkolóak…

Petri György: Feljegyzések egy nagy spirálfüzetbe Holmi 2002. november, 1375-1394. oldal

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!