Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Honderű a nagy kátyúban (Archívum)
Spiró-dömping a színpadokon
Szerző: I-Web.hu
2002. november 28. 12:35


Spiró Györgyöt
idén tavasszal - csaknem negyedszázaddal első bemutatója után - a Szépírók Társasága prózai kategóriában az első díjjal jutalmazta. Eddig megjelent két drámakötete összesen 16 színjátékot tartalmaz, ezekből hármat (Az Imposztor, Csirkefej, Szappanopera) más nyelvekre is lefordítottak.

Spiró "színház-közeli" ember: dolgozott dramaturgként Kaposváron, három évig pedig színházigazgatóként tevékenykedett Szolnokon. Regényei, novellái és színművei gyakran adnak témát irodalom- és színháztudósok tanulmányainak. Színházelméleti kérdésekben ő maga is gyakran publikál. József Attila díjas író, 1998-ban pedig megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját.

Ebben a színházi évadban öt drámája látható, a napokban is zajló Vidéki Színházak Találkozójára a Pécsi Nemzeti Színház két Spiró előadással érkezett: az Elsötétítéssel és Az Imposztorral. Az előbbit a Pesti Színház is műsoron tartja. A Honderűt 1999 óta játsszák a Tivoliban Valló Péter rendezésében, a Budapesti Kamaraszínház másik színpadán az Ericsson stúdióban pedig évek óta sikerrel megy a Szappanopera című játéka. S végül, a Bárkában Szigligeti Ede: Liliomfi című komédiája alapján készült Fogadó a nagy kátyúhoz című színművét állították színpadra.

Sikere állandó radikalizmusában rejlik. Nem fordul el a társadalmi problémáktól, s bár nem törődik államfőkkel, királyokkal, köztársasági elnökökkel, de társadalom szemlélete, bírálata folyamatosan érvényesül műveiben. "Kísért a múlt, a zsákutcás történelem, még annyi év után is hajlamosak vagyunk szőnyeg alá söpörni nemzedékek történelmi szennyesét. Semmi sincs kibeszélve, vajmi kevés van feldolgozva a közelmúlt történelmi traumáiból. És semmi vagy igen kevés jelenik meg a kor igazi drámáiból a masszív kihívások elől rendre elsasszézó magyar színpadokon" - nyilatkozta Spiró György korábban.

E provokatív megjegyzésnek azonban némileg ellentmond, hogy Spiró ott van, és ott is marad a hazai színpadokon. Sem a rendezők, sem a színészek nem riadtak vissza az effajta éles bírálatoktól. A közönség? A közönség - reményeink szerint - az emberi finomságokat és mélységeket ugyanúgy jutalmazza, mint azelőtt. A közönség - reményeink szerint - úgy érzi, a tipikus magyar jellemeket színpadra állító, a társadalmat megfigyelő, az emberi problémákra érzékeny színháznak van hagyománya és létjogosultsága. A közönség - reményeink szerint - továbbra sem gyáva, a pillanatnak élő, felszínes szórakozást kereső, gondolkodni a világ semmi pénzéért nem hajlandó közösség, amely csupán a nevetséges és giccses "gagyira" fogékony.

Spiró György: Szappanopera
Helyszín: Budapesti Kamaraszínház Ericsson Studió
Rendező: Vincze János
Szereplők: Andai Györgyi, Németh Kristóf, Kránitz Lajos, Nagy Enikő, Jánosi Dávid, Kóti Kati
Előadások: november 26-án 19h, december 9-én és 19-én 19h

http://www.theater.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!