Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Spekuláló könyvmolyok? (Archívum)
Az évad két legérdekesebbnek ígérkező könyvárverése
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. november 22. 13:10


Mintha összebeszélt volna a Központi és a Stúdió Antikvárium, hogy kifosztják a könyvgyűjtőket. Mintha csak ők lennének a piacon, s nem érdekelné őket, hogy ezekben a hetekben további féltucat, jelentősnek mondható antikvárium is árverést tart. Nem csoda hát, ha könyvmoly körökben már napok óta csak arról sustorognak, hogy „pénzmosás készül”, vagy hogy  „az antikváriumok szúette polcai között feltűnt a spekulatív tőke”, nem is szólva „a galériáktól a könyvekhez átcsalt újgazdagok hadáról”, hiszen a 83 milliós induló ár egy komoly festményekkel foglalkozó aukciós háznak is dicsőségére válna.

Fogadásokat kötnek tehát, hogy a tételek fele beragad, hogy a könyveket és kéziratokat maguk az eladók veszik meg, hogy felverjék az árakat, hogy az egészet előre "levajazták"? s hogy néhány „beetetett” amerikás magyar divatból megveszi a legdrágább tételeket. S persze a könyvmolyok is hozzáfűzik az aktuális közéleti pletykákat, mondván a száz leggazdagabb magyar beférkőzhet erre a piacra is, nem elég nekik a luxusjacht, a luxusjárgány és a luxusutazás. Ennél a pontnál sorolják a neveket is, de abban, hogy a nepperek éppen kit „majmolnak” meg, még nem tudtak megegyezni.

Mert az még csak rendjén volna, hogy másfél millió forint körüli összegről induljon Eneas Silvius 1486-os ősnyomtatványa, Werbőczi latin nyelvű 1572-ben nyomtatott Decretuma, Ortelius 1665-ből való Redivivusa, József Attila Lázadó Krisztus című versének kézirata, vagy Széchenyi István saját kezű, magyar nyelvű levele, de hogy kinek ér meg a jutalékkal együtt minimum egymillió négyszázezret a Csekonics családdal kapcsolatos gyűjtemény - hacsak nem Csekonics gróf valamelyik leszármazottjának -, Decsy Sámuel 1792-ben kiadott - igaz 39 színezett rézmetszettel díszített - Magyar szent koronája, vagy Pázmány Kempis Tamásnak Christus követéséről írt négy könyve, az rejtély. Mintahogy kérdés az is, hogy lesz-e fizetőképes kereslet az 5oo-9oo ezer forint között induló több, mint húsz tételre - többek között Radnóti Miklós, Tompa Mihály, Ady Endre kézirataira, vagy néhány Budapest metszetre. Ami meglepő, az az, hogy a Központi Antikváriumban alig akad tétel ötvenezer forint alatt, a tételek kétharmada pedig, a jutalékkal együtt, csak kilencvenezer forint felett vásárolható meg. S bár az árak a Stúdiónál szemlátomást kedvezőbbek, afelől ők sem hagynak kétséget, hogy ezen a két árverésen valamirevaló "RMK", azaz 1711-ig megjelent Régi Magyar Könyv, nem szerezhető meg félmillió forint alatt. Gyenge idegzetű könyvmolyok dadogva hivatkoznak arra, hogy akár még csak két évvel ezelőtt is ezek a könyvek egyharmad áron beszerezhetők voltak.

Azt persze el kell ismerni, hogy ilyen tartalmas, és ilyen színvonalas leírásokkal „felvezetett” két  könyvaukció nem sok akadt a második világháború óta. Azt azonban, hogy ezeket az árakat a valódi kereslet indokolja-e, netán a divat, vagy mindössze néhány ügyes könyvkereskedő manipulációjáról van szó, majd eldönti az idő. Az okosabb könyvmolyok pedig, akik a rongytól azért látják a papírt is, azon gondolkodnak, hogy most ez jó, vagy sem az igazi gyűjtőknek? Mert az igaz, hogy egy "mezei könyvmoly" most nem nagyon tud vásárolni, viszont a nagy pénz előcsalogatja a rejtett könyveket. S ha megrágni nem is, átböngészni azért mindenkinek szabad.

November 22. 17 óra
Központi Antikvárium
1053 Budapest, Múzeum krt. 13-15.
Tel.: 317-3514, 317-3781
Fax: 266-1970
E-mail: rarebooks@mail.matav.hu

November 3o. 17 óra
Stúdio Antikvárium
1061 Budapest, Jókai tér 7.
Tel.: 312-6294

 

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!