Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Meglepetések a gramofon tölcséréből (Zene-bona)
Szakmai elismerésben részesülnek a komolyzene és a dzsessz hazai nagyjai
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. november 22. 13:14


A Gramofon díjait azok a zeneművészek vehetik át, akik a legutóbbi egy esztendőben kimagasló művészi teljesítményükkel hívták fel a figyelmet magukra és a hazai zenei életre. Tavaly Eötvös Péternek a BMC Records gondozásában kiadott új műveiért ítélte oda az elismerést a szakfolyóirat kritikusaiból álló zsűri. Eötvös új felvételei kedvező nemzetközi visszhangra találtak, aminek köszönhetően a hazai kortárs zenét bemutató BMC Records is bekapcsolódott a világ zenei vérkeringésébe. Eötvös Péter nemcsak korunk egyik legjelentősebb zeneszerzője, hanem pedagógusként és karmesterként is pótolhatatlan a jelentősége. Lemezfelvételei során szereti kihasználni a stúdiótechnika adta lehetőségeket, aminek eredménye, hogy viszonylag kis számú, kamarazenekari felállás mellett is kivételesen erőteljes megszólalást képes elérni.

Oláh Kálmán formabontó dzsessz-kísérleteiért vehette át tavaly az elismerést, amely erre az alkalomra tervezett, aranyozott gramofontölcsér. A kimagasló tehetségű zongoraművész koreai kiadású CD-ivel óriási sikereket ért el a tengerentúlon, sőt a Magyar Jazz Díj nyomán megélénkült itthoni érdeklődésnek köszönhető, hogy Oláh Kálmán külföldi lemezei végre Magyarországon is kaphatóak.

A díjak megalapítását a Gramofon magazin dzsessz-rovatának szerkesztője, Zipernovszky Kornél kezdeményezte négy évvel ezelőtt: akkor a szakma szűk és családias keretei között adták át először Az év jazzlemeze kitüntető elismerést, amelyet első ízben Dresch Mihály, majd Balázs Elemér vehetett át (mindkettőjüket többször is méltattuk az artitura off-line rovatában). A hagyomány tavaly teljesedett ki, amikor már a komolyzenei előadókat is díjazták: a Magyar Klasszikus Díj és a Magyar Jazz Díj átadását hat kategóriadíj előzte meg: oklevelet kapott a legjobb magyar és külföldi zenei előadó CD-je, illetve a legjobb magyarországi koncertesemény mindkét műfajban. Különdíjban részesült a Fonó Records kiadó nagyszabású népzenei gyűjtőmunkájáért és a felvételek CD-n való megjelentetéséért. A tavalyi gálarendezvényhez hasonlóan a díjátadó az idén is a nyilvánosság előtt zajlik, sőt a díjazottak közül remélhetőleg többen elhozzák hangszerüket is…

A két fődíj győztesét ma este hirdeti ki a Gramofon főszerkesztője, Retkes Attila. A Papirusz.hu - Kulturális Portál információi szerint az esélyesek között szerepel a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Erdődy Kamarazenekar és Jandó Jenő zongoraművész, míg a dzsessz-kritikusok elismerésére Juhász Gábor gitáros vagy Dresch Mihály szaxofonos a legesélyesebb.

A Magyar Klasszikus Díj és a Magyar Jazz Díj ünnepélyes átadó gálája ma este fél 8-kor kezdődik a II. kerület Tárogató úti Buda Stage színháztermében.

Az egyes kategóriadíjak jelöltjei a következők:

„AZ ÉV MAGYAR KLASSZIKUS LEMEZE” kategória
-Dvořák: Szláv táncok (Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel: Fischer Iván) Philips–Universal
-Liszt-Goldmark-Rózsa Miklós: Cselló-zongora művek (Szabó Péter – cselló, Krausz Adrienne – zongora) Hungaroton Classic
-Schumann: Zongoradarabok (Schiff András - koncertfelvétel) ECM – MusiCDome
 
„AZ ÉV KÜLFÖLDI KLASSZIKUS LEMEZE” kategória
-J. S. Bach: Zongoraversenyek No.1,2,4 (Murray Perahia – zongora és az Academy of St. Martin in the Fields) Sony Classical
-Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, Liszt: h-moll szonáta (Fazil Say – zongora, Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, vez.: Jurij Tyemirkanov) Teldec – Warner
-Schönberg: Gurrelieder (Berlini Filharmonikusok, vez.: Sir Simon Rattle) EMI Classics

„AZ ÉV KLASSZIKUS KONCERTJE” kategória
-Pinchas Zuckerman és a Nemzeti Filharmonikusok a Budapest Kongresszusi Központban (2002. március. 3., rendező: Nemzeti Filharmonikusok Kht.)
-Nikolaus Harnoncourt, a Concentus Musicus Wien és a Schönberg Kórus a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (2002. március 25., rendező: Budapesti Fesztiválközpont Kht.)
-A Salomon Vonósnégyes a Magyar Haydn Társaság fesztiválján, Fertőd-Eszterházán (2002. szeptember 1., rendező: Strém Koncert Kft.)

„AZ ÉV MAGYAR JAZZLEMEZE” kategória
-Ágoston Béla: Meles, Meles (szerzői kiadás)
-Oláh Cumó Árpád Trió: My Time (EMI)
-Archie Shepp (szaxofon) és a Dresch Quartet: Hungarian Bebop (BMC Records)

„AZ ÉV KÜLFÖLDI JAZZLEMEZE” kategória
-Dave Holland Quintet: Not For Nothing (ECM/MusiCDome)
-John Scofield: Überjam (Verve/Universal)
-Wayne Shorter: Footprints Live (Verve/Universal)

„AZ ÉV JAZZKONCERTJE” kategória
-A David Murray Quartet a győri Mediawave fesztiválon (Győr, Művészetek szentélye, 2002, május 2. – rendező: Mediawave fesztivál)
-A Dresch Quintett és Archie Shepp a BMC Jazz Estek fesztiválon (Budapest, Közraktár utcai Duna-part, 2002. május 10., rendező: Budapest Music Center)
-A Wayne Shorter Quartet a debreceni jazznapokon (Debrecen, 2002. június 29., rendező: Debreceni Fesztiválközpont)

www.gramofon.hu

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!