Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vissza az emlékezetbe (Archívum)
Carl Lutz és a budapesti zsidók
Szerző: I-Web.hu
2002. november 21. 15:32


Theo Tschuy 1925-ben született Svájcban, teológiát és angol irodalmat hallgatott. Hosszú kutatások és kitartó munka után 1995-ben jelent meg először a könyv német nyelven, majd 2000-ben követte az angol nyelvű kiadás is. A mű adatokon, dokumentumokon, visszaemlékezéseken és naplókon alapuló tényirodalom. A svájci kutató érzékletesen tárja fel Carl Lutz (1895-1975) svájci konzul szemszögéből a Vészkorszak, a mentőakciók, a végtelen és sokszor kilátástalan diplomáciai huzavonák hátterét.

Carl Lutz
Ki is volt Carl Lutz?
Az, az ember, aki saját életét kockára téve, 62 ezer magyar származású zsidót mentett meg 1942 és 1945 között. A budapesti svájci követség alkonzuljaként tevékenységének központja az általa irányított Idegen Érdekeket Képviselő Osztály volt. A követségen 4 ezer zsidó és ellenzéki magyar talált menedéket. 1942 előtt konzulként, az akkor angol fennhatóság alatt álló Palesztinában a német érdekeket képviselte. Így nyílt lehetősége arra, hogy az úgynevezett palesztin bevándorlási igazolványokra alapozva több tízezer zsidó számára bocsátott ki menlevelet 1942 és 1945 között. A háború után Carl Lutzot Svájc és a világ teljesen elfeledte, csak a kilencvenes években fedezte fel újra, és adózott tisztelettel tetteinek. Budapest városa 1991-ben szobrot emelt a Dob utcában Carl Lutz emlékére.

Mindenki ismeri a mondást, hogy:  "Jobb későn, mint soha!" - de néha a késő valakinek már túl késő. Agnes Hirschi, a svájci diplomata nevelt lánya elmondta, apjának nagy szomorúságot okozott, hogy tevékenységét csak bizonyos körökben ismerték el és méltatták még életében. Theo Tschuy közvetítésével egyre többen tudhatják meg, mi történt akkor. A könyv megszületésével és minél több országba való eljuttatásával nem csak a tiszteletét kívánja kifejezni az író önmaga és a hozzá csatlakozók nevében Carl Lutz tettei iránt, hanem emléket állít az áldozatok számára.

A könyvet a néhai diplomatára emlékező fotókiállítás kíséri, amely 1998-tól az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztriában, valamint Izraelben volt látható, német változatát pedig idén októberben, Grazban tekinthette meg a közönség. A Magyar Kultúra Alapítvány székházában (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.) november 21-e és december 8-a között ingyenesen látogatható. A fotók, melyeknek jelentős részét a Lutz család bocsátotta a szervezők rendelkezésére, segítenek a könyv világának befogadásához.

http://www.raoul-wallenberg.de/Retter/Carl_Lutz/carl_lutz.html
http://fcit.coedu.usf.edu/holocaust/GALL34R/BUD02.HTM
http://fcit.coedu.usf.edu/holocaust/GALL34R/BUD01.HTM

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!