Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szomorújáték a Vidám Színpadon (Archívum)
Továbbra sincs megoldás a hét távozni kívánó művész ügyében
Szerző: I-Web.hu
2002. november 22. 15:02


A közel tíz napja tartó sorozatos viszálykodás alapja az volt, hogy a hét fellépő művész sérelmezte a fiatal színházdirektor vezetési koncepcióját, megkérdőjelezve ezzel szakmai hozzáértését. Véleményük szerint az igazgató nem tett eleget ígéreteinek, sorozatosan elmaradtak a fizetések, emellett az igazgató minden régi előadást levett a műsorról, a bemutatókat követő reprezentációs költségekre pazarolta az adófizetők pénzét.

A hét művész azt is állította, hogy Bóka neves színészek fényképeit, valamint előadásfényképeket vett le a falakról, majd azokat a kukába dobta, mondván: "a múltat el kell törölni". A művészek állítása szerint a színház alig játszik, s más színházakban bemutatott előadásokat is felvett a repertoárjára. A háttéremberek számának növelésével pedig feleslegesen nőtt az adminisztráció, holott korábban a színházban egy művészeti titkár és egy titkárnő dolgozott csupán.

Az igazgató a támadásra végre nyilvánosan is reagálni kívánt, s 13 pontban összefoglalta, mennyire alaptalannak tartja a vádakat. Szerinte "egyes vendégművészek tudatos valótlanságokat terjesztenek", s direktorként igenis joga van egyéni döntéseket hozni, hiszen a szerződési kötelmek keretein belül maga válogathatja meg, kivel, milyen körülmények között, milyen művészi struktúrát képviselve kíván dolgozni. Bóka László szerint "bár a közös megegyezéssel történő elválás a jelen helyzetben megnyugtatóan tehetne pontot a mások által tudatosan gerjesztett műbotrányra, azt elfogadni, aláírni a Vidám Színpad Kht. jelenlegi művészi érdekeinek sérelme nélkül nem lehet".

A Vidám Színpad 1951. szeptember 12-én 450 férőhellyel nyílt meg a Révai utca 18. szám alatt, a közönség igényes szórakoztatása céljából. Az eredetileg a Folies Caprice nevű mulatónak helyet adó épület a háború utáni Magyarország első számú szórakoztató helye volt, ahová nők csak titokban járhattak. Bejárata azért bújt el a palotákkal díszes főútvonaltól, hogy inkognitóban be lehessen surranni az épület titkos és bűnös falai közé. A teátrum ma is fő profiljának tartja a szórakoztatást. Színpadán legendákkal övezett művészek léptek fel (például Major Tamás, Latabár Kálmán), átadva tudásukat és tapasztalataikat a fiatalok számára. Hasonló "nagyságok" manapság alig léteznek, legalábbis nem övezi őket ilyen áhitat.

Ám ha az álmodozás valóban az élet megrontója, úgy a szóban forgó hét színművész véleményét is kissé szkeptikusan kell tudomásul vennünk azzal kapcsolatban, hogy a mai generációnak kötelessége hasonló szerelemmel és alázattal közelíteni az idősebb felé. Bóka László színháztörténészként kikérte magának, hogy nem törődik a múlt értékeinek megóvásával, a vádakkal ellentétben az alapító társulat 30 tagjáról készült fényképeket például le se vehette, mivel azok nem is lógtak a falakon. Egyébként az új honlapon valamennyi bemutató részletes színlapja mellett fényképek lesznek láthatóak a legutóbbi tíz évből.

A kifizetésekkel kapcsolatban Bóka László úgy nyilatkozott, hogy vannak ugyan az előző vezetésből hátramaradt komoly pénzügyi gondjaik, ám az nem igaz, hogy egy fillért se kaptak a színészek a fellépések során. Csak Csala Zsuzsának eddig közel másfél millió forintot fizettek ki, a teátrum pedig az év eleje óta 15 millió forinttal csökkentette adósságát. Az igazgató azt tervezi, hogy 2002 végéig a teljes tartozást törleszti.

A régi előadások közül továbbra is műsoron van például a Nejcserés támadás és a Charley nénje. A Mindhalálig sex című előadásról az igazgató úgy vélekedett, hogy "az effajta előadás, amely nem ér el egy várható színvonalat, rongálja az igényes szórakoztatás presztízsét", ezért az valóban lekerült a műsorról. Arról végképp nincs szó, hogy a színház ne játszana, sőt: a tavalyi havi 20-22 előadáshoz képest most havi 28-33 előadást játszanak, idén öt bemutatót tartottak. S azért döntött úgy, hogy befogad már más színházban bemutatott előadásokat, mert vallja, hogy a Vidám Színpadon igenis helyük van az olyan előadásoknak, mint a S.Ö.R., a G.Ö.R.Cs. és az Isteni Show - ezen produkciók létrehozói és alkotói az általa elképzelt művészi vonalat követik.

A több bemutató logikusan több adminisztrációt kíván, bár összességében a színház dolgozóinak létszáma lényegesen kevesebb a hasonló nagyságú színházakhoz képest. Bóka László nyilatkozata ellenére a színészek sérelme valószínűleg megmarad, sőt: a helyzet még inkább elmérgesedhet, hiszen a direktor ragaszkodik ahhoz, hogy legalább 2003 májusáig betartsák az általuk aláírt szerződésüket. 

 

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!