Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A drótszamár vigyora (Archívum)
Múzeumi ajánló Bécsből
Szerző: I-Web.hu
2002. november 15. 14:42


A Karls Platzon közvetlenül a szépséges templom mellett álló Történeti Múzeum például különös témát választott: kiállítása a szegénységről szól, és február 2-ig tekinthető meg.  Kétszázhetven műtárgy és történeti dokumentum mutatja be a középkortól máig ezt a jelenséget, mégpedig sokféle szemszögből. A kiállítás érdekessége, hogy egyik rendezője a Caritas, s a humanitárius szervezet hajléktalanokat is bevont a tárgyak kiválasztásába és elrendezésébe. Ezzel a gesztussal az esetleg ellenkező hatást elérő szentimentalizmust akarták megelőzni. Sokféle nézőpontból magyarázza a kiállítás, mi az a szegénység - az eszközök hiánya, a hajléktalanság éppúgy a fogalomhoz tartozik, mint a kirekesztettség.

A méltóságtól való megfosztás is egyenlő egyfajta szegénységgel, csakúgy, mint a magány. S hajléktalanok Rembrandt festményén a koldusok a ház kapuja előtt, akárcsak a menekültek egy lakókonténerben (Robert Lebeck fotóján). A művészeti ábrázoláson túl különlegességet jelentenek az olyan történeti dokumentumok, mint a két háború közötti rendelkezések a koldusokról, vagy a választási plakátok ugyanebből az időszakból - de történelmi-politikai teljességre a kiállítás nem törekszik, csupán részleteket villant fel. Másik érdekesség, hogy a központi helyszínen kívül még két helyen folytatódik a kiállítás: a Naschmarkt mellett, Schubert utolsó lakhelyén a művészek nyomorúsága a téma, a Stephansdom alatti kápolnában pedig a segítség és a könyörületesség, ami elválaszthatatlan a szegénységtől. A kiállítással párhuzamosan pódiumvitákat, zenei esteket is tartanak. 

Magyar vonatkozású kiállítás nyílt a boldogtalan Sisi császárné egykori vadászkastélyában, a Hermes-villában, ami a városközponttól távolabb, kinn a Lainzer Állatkertben fekszik. Eisenberger Jenő hatalmas gyűjteményéből szintén a Történeti Múzeum kurátorai válogattak. A korábban élelmiszerkereskedéseiről, bolthálózatairól ismert, később szenvedélyes gyűjtővé vált magyar származású Eisenberger kedvence a jugendstil. A szépséges gyűjtemény gazdagsága lenyűgöző, s jóleső érzés magyarokat is felfedezni: Csók, Rippl-Rónai, Czóbel és még sok más ismert alkotónk képe is látható - szinte minden, amit a ma 78 éves Eisenberger az elmúlt 15 esztendőben megvásárolt. Ez a kiállítás is februárig tart nyitva, ám lehetséges, hogy Eisenberger kincseinek a villa nyújt otthont továbbra is: az idős gyűjtő ugyanis tárgyal Bécs városával (a villa tulajdonosával) arról, hogy tízéves időszakra itt helyezzék el a több ezer darabos gyűjteményt.

Igazi kultúrtörténeti ritkaság látható a Technikai Múzeumban: a kerékpár történetével ismerkedhetnek az érdeklődők. Különös formájú, méretű, súlyú szerkezeteket állítottak ki, némelyikről nem is tudni, miért bicikli, vagy hogyan lett belőle az, amilyennek ma ismerjük. Szokás szerint vannak kiegészítő rendezvények - ezekről a www.technischesmuseum.at honlap tájékoztat.

Az Essl házaspár múzeumában Klosterneuburgban finom grafikák, rajzok, akvarellek láthatók, az osztrák Siegfried Anzinger és Marie Luise Lebschik alkotásai.  

Az Alsó Belvedere a 18. század egyik híres osztrák szobrászának szenteli februárig nyitva tartó kiállítását: Franz Xaver Messerschmidt mellszobrai összetéveszthetetlenek, szinte mindegyik arckifejezése mókás, grimaszoló. www.belvedere.at

A Kunsthistorisches Museumhoz tartozó Természettudományi Múzeum folytatja az egzotikus tájak kincseinek bemutatását: ezúttal Guatemala történetének megértéséhez ad segítséget a január 13-ig nyitva tartó kiállítás. www.khm.at

Nemcsak Bécsben érdemes múzeumba menni. Most nyílt meg St. Pöltenben az új Alsó-Ausztriai Tartományi Múzeum, elsősorban természettudományos és technikai kiállításokkal. A képzőművészet marad Kremsben, ott január 5-ig izgalmas fotókiállítás látható: Helmut Newton felkavaró, prűdeknek nem ajánlott fotói lógnak a falakon. Egészen márciusig látogatható a "Látens utópiák - a kortársművészet kísérletei" című kiállítás Graz legnagyobb múzeumában, a Joanneumban. Az építészet iránt érdeklődőknek ajánljuk - arra a kérdésre keresi a választ, mit kínál a jövő építészete.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!