Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Szovjetunió jenki hősei (Archívum)
November 14-i mozipremier: Atomcsapda
Szerző: Sulyok Máté
2002. november 25. 12:24


1961-ben a rakétaválságok előszeleként a szovjet hadigépezet a világ akkori legnagyobb, 4000 tonnás, 120 méter hosszú atom-tengeralattjáróval, a K-19-cel bővül. Igaz, itt-ott ereszt, hiányzik pár (már) rozsdás csavar, továbbá a legénység is a leváltott, régi kapitányához, Polenyinhez (Liam Neeson) ragaszkodik (mer’ iszik velük vodkát – nazdaróvje!), nem pedig a fentről rájuk tett, a vezérkarba meg a pártba egyszerre benősült, morózus Vosztrikovhoz (Harrison Ford). Súlyosbítja a helyzetet, hogy nemcsak a víz szivárog, hanem az atom is, hasad a mag – de a miénk, születik a felfedezés az amerikaiakkal keresztezett ruszkikban, akik szívják a gázt ezerrel, de ha kell, beledöglenek, hogy a párt- és állami vezetők büszkék legyenek rájuk. 

Állítólag Lenin volt az első, aki a pólyáskorú vándor-moziban felfedezte a propaganda hatásos eszközét. Az, hogy Hollywood úgy gondolta, neki kell filmet készítenie a hidegháborús időszak egyik történelmi eseményéről, a K-19 atomkatasztrófájáról és ezáltal a harmadik világháború kirobbanásának veszélyéről – különösen a Kurszk tragédiája és a csecsen túszdráma ismeretében –, amerikai politikai propagandájának tűnik. Rásegít erre a gondolatra a hollywoodi film és az egykori szovjet sematikus alkotások erős dramaturgiai és kifejezésbeli összehajlása.

A film erénye, hogy hihető aprólékossággal láttatja egy valósághű tengeralattjáró belsejét, továbbá a gonoszan kacagtató „bosszúságokat”, például, hogy vegyszeres védőköpeny van a hajón az atomsugárzás ellen, valamint aszpirin a tünet kezelésére. De azután nagyon keményen, durván és sablonosan elkezdi nyomni a hőssé válás című témát, ahogy csak az amcsik tudják, de biztos fontos, hogy most ők mondják ezt ki, így a ruszkik sok minden alól felmentve érezhetik magukat. És persze a kisember keszeg válláról is leveszik a terhet meg a felelősséget, ha úgy érezte volna, miatta vált hideggé a két szuperhatalom viszonya, és oszlott a világ minimum kétfelé akkor.


A rendező: Kathryn Bigelow
Atomcsapda
(K-19: The Widowmaker, amerikai, feliratos – 138 perc)
Rendezte: Kathryn Bigelow; a forgatókönyvet Louis Nowra történetéből Christopher Kyle írta; fényképezte: Jeff Cronenweth; zeneszerző: Klaus Badelt; vágó: Walter Murch; jelmezterverő: Marit Allen; látványtervező: Karl Juliusson, Michael Novotny; producer: Joni Sighvatsson, Christine Whitaker, Edward S. Feldman; executive producer: Harrison Ford; szereplők: Harrison Ford (Alekszej Vosztrikov kaptiány), Liam Neeson (Mihail Polenyin kapitány), Peter Sarsgaard (Vadim Radcsenko reaktortiszt), Chritian Camargo (Pavel Loktyev)


web site: http://www.k19movie.com/

 

Kapcsolódó cikkünk: KONTRA

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!