Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A világ legnagyobb szobra (Archívum)
Anish Kapoor a Tate Modernben
Szerző: I-Web.hu
2002. november 11. 12:34


A kiállított tárgy akkora, hogy egy szögből nem is lehet áttekinteni az egészet. Aztán kiderül, hogy épp ez volt a művész szándéka: alkotásának lényege, hogy mindig csak egy részletet lehessen látni, így mindenkinek megmozgatja a képzeletét, és az egész művet misztikum lengi körül. A művész vágya teljesült. A Tate Modern Turbina Termében felállított műtárgyat a hatalmas méretektől eltekintve is titokzatosság jellemzi. Van, aki anyaméhhez hasonlította, egy belga újságíró pedig azt írta, hogy minden pillanatban úgy érezte, a monstrum mindjárt elnyeli.

A szobron egy mérnök irányítása mellett negyven ember dolgozott hat héten keresztül. Az eredmény: három hatalmas acélgyűrű, melyeket egy vörös színű műanyag membrán fog össze. Úgy látszik, nem véletlen, hogy Anish Kapoor, aki mindig is kedvelte az ellentmondásos és a polarizált műalkotások világát, ipari nyersanyagot, vagyis PVC-t használt egy szerinte emberi testet ábrázoló alkotáshoz. Ugyanis, ahogy maga a művész elismerte, a hétezer négyzetméter műanyag kicserzett bőrre emlékeztet.

A műalkotás címe: Marsyas. A név a görög mitológiában szereplő szatírra utal, akit Apolló élve nyúzott meg. Erre emlékeztet a vörös, vérszínű membrán. Amikor a művészt a szobor méreteiről kérdezték, így válaszolt: "A Turbina Teremben  nagyon nehéz elhelyezni egy szobrot, mert a tér a vízszintes tárgyaknak kedvez. Ez ellentmond a szobrokról alkotott minden elképzelésemnek, főleg az én fejemben lévő alkotásoknak."

Anish Kapoor 1954-ben Bombay-ban született, a Chelsea Művészeti Akadémián tanult, a hetvenes évektől pedig Londonban él és dolgozik. A kortárs angol szobrászat egyik legnevesebb képviselője. Alkotásai láthatók a Tate gyűjteményében, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a madridi Reina Sofia Modern Művészeti Központban és az amszterdami Stedelijk Múzeumban is.

A kiállítás létrejötte az úgynevezett Unilever Sorozat része. Az öt évre szóló összesen 1,25 millió font támogatás keretében a Tate Modern 2004-ig minden évben egy nagy művészt kér fel, hogy kifejezetten a Turbina Terem számára készítsen egy szobrot vagy installációt.

www.tate.org.uk

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!