Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bizalmi műfaj (Archívum)
Két monodráma a Budapesti Kamaraszínházban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 8. 10:06


Dalton Trumbo
A Johnny háborúját az író, Dalton Trumbo saját regényéből adaptálta
színpadra, illetve egyetlen szereplőre. Az eredeti regény a második világháború kitörésével szinte egy időben jelent meg Amerikában. Bár megírását az első világháború borzalmai ihlették, az aktualitás nagy sikert hozott a könyvnek. A főszereplő Johnny lelkesen vonul be, a katonasággal járó külsőségek elvarázsolják, de rettenetes sérüléseket szenved. Az összes végtagját, a hallását és a látását is elveszítő fiatal fiúnak csak a gondolatai maradnak és a célja, hogy saját sorsát kiáltványnak használja a háború ellen.

Ilan Eldad két izraeli és egy szabadkai előadás után most Budapesten rendezte meg a Johnny háborúját, a főszerepben Bozsó Péterrel, aki meghálálva a lehetőséget, kiváló alakítást nyújt. A magyarul gyermekkora óta nem beszélő rendező és a fiatal színész szemlátomást megtalálták a közös hangot. A szerelmes kamaszból a szemünk láttára válik felnőtt férfi, aki kiszolgáltatottságában nem dönthet az életéről, de aki elhatározza, nem adja fel.

A színpad mindössze egyetlen felfelé görbülő sínpár (a díszletet a rendező szintén Izraelben élő lánya, Ruth Eldad tervezte), ahol Bozsónak kellékek nélkül kell a fiatal katona gondolatait megjelenítenie. Színészként ugyanúgy magára hagyva, ahogy Johnny volt a betegágyán.
A mindössze egyórás darab azért hagy némi hiányérzetet maga után, rövidsége miatt kicsit talán könnyebben felejtjük el Johnnyt, amikor kilépünk a színházból.

E havi előadások: november 7. csütörtök 19.30, november 16. szombat 19.30, november 22. péntek 19.30, november 29. péntek 19.30

Martin Sherman Rose című darabja a nehezebb anyag. A kis orosz faluból származó zsidó lányt a második világháború idején már Varsóból hurcolják el. A táborban elveszíti férjét és hároméves kislányát. A háború után - több társával együtt - Izraelben akar letelepedni, de kitoloncolják az országból. Végül Amerikában talál menedéket, ahol többször is férjhez megy. Fia születik, aki felnőve Izraelt választja otthonának, unokájának fegyvere pedig egy összecsapásban megöl egy kilencéves palesztin kislányt.

Sherman több önéletrajzi szállal átszőtt története túlmutat a zsidóüldöztetés borzalmain. Izrael ellentmondásos létrejötte ugyanúgy benne van, mint az ország mai napig tartó háborúi, vagy a Holocaust utáni második nemzedék hangoztatott zsidósága szüleikkel szemben.

Vári Éva
Rose-t Vári Éva alakítja, akinél jobbat nehezen találtak volna
erre a szerepre. Humorral párosult érzékenysége olyan, mint Rose-é, aki a megpróbáltatások között mindig megőrizte élni akarását, de iróniával, sőt gyakran öniróniával tekint vissza a vele történtekre, néha pedig leplezetlenül őszinte.
Sherman darabja jól megírt szöveg, az egy részben játszott, közel kétórás előadás nem hagyja lankadni a néző figyelmét. Bár egyes helyeken hatásvadász, amivel a roppant természetesen játszó Vári nem is tud mit kezdeni, összességében jó drámai alapanyag.

A rendező legnagyobb erénye, hogy hagyta, Vári maga találja meg az utat Rose történetéhez. Ilan Eldad családjának nagy részét megölték a háborúban, ez mégsem érződik a rendezésén. A vele történtekről még otthon sem nagyon beszélő rendező jó érzékkel engedte, hogy színésznő és szerep megtalálják egymást.

E havi előadások: november 6. szerda 19.30, november 9. szombat 19.30, november 14. csütörtök 19.30, november 25. hétfő 19.30

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!