Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Édes-kedves kakaókoncert (Archívum)
Tomboló siker a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén
Szerző: I-Web.hu
2002. november 4. 12:50


Még egy óra van a koncert kezdetéig. Az üléseket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Mégsem érkeztünk elég korán, a leghűségesebb rajongók már sorban állnak. Az egyik szervezőt nagymamák hada ostromolja, jegyet szeretnének. Jegyet, de rögtön. Az alkalmi zenekedvelők szomorúan veszik tudomásul, hogy a következő, januári koncertre is már hónapok óta elkelt az összes jegy. A májusira talán még akad két-három darab. De júniusra biztosan tud még vásárolni az egész család. 

Hosszú várakozás után hangzik csak el a bűvös mondat: "Fel lehet menni". A fiatalok azonnal rohannak előre, s mire mi is felérünk, már csak a harmadik sorban van szabad hely. A kopottas színpadon hangszerek és kottaállványok jelzik csak, mire gyűlt itt össze a népes csapat. A levegő mégis izzik, a közönség csendben duruzsol. Kipirult arcok és csillogó szemek tükrözik a boldog izgatottságot. Nem tudom, vajon létezik-e magyar popsztár, akit ilyen fegyelmezett odaadással szeret a hallgatósága. Le sem veszik szemüket az ajtóról. Egyszerre hatalmas tapsvihar tör ki - Fischer Iván megérkezett. Vele együtt érkezik még valami. Valami megfoghatatlan és különleges. Tudás, tapasztalat és bölcsesség veszi őt körül, akár egy burok, mely egyre nő, és egyre többünket befogad. Könnyedén és kényelmesen beszél, mintha mindenki személyes ismerőse lenne. 

Schumann Meseképek című művének Allegro tétele szinte láthatóan szólal meg. A rémálmot idéző zene kinek szellemet, kinek üldözött vadat jelenít meg a képzeletében. Így kerekedik a csupa rosszból egy rettentő vidám kis történet, ahol a nyuszit üldözi a róka, mert megijedt az átlátszó szellemtől, és a szarvasok elfutnak a zaj elől, mert nem látnak a sötétben. Később Bartók Duók című hegedűkre írt darabjában ismerjük meg a különbséget lányhegedű és fiúhegedű között. Ráadásul azt is megtudjuk, milyen kevés különbség van a szúnyog és a pillangó között! Csak hangszín és ütem kérdése az egész.

Mozart Kürt duójának részlete meseszépen szól ezen a tiszta, kedves hangú hangszeren. A szépséget már csak úgy lehet fokozni, hogy a következő csellóra írt zeneművet egy nagyon tehetséges, és nagyon csöpp kislány adta elő édesapja oldalán. A mindössze 9 éves Ildikó öt éve játszik a hangszeren. Fischer Iván pedig három különböző módon kérdezte tőle, ugyan hány órát gyakorol naponta. Háromszor hangzott el a határozott válasz, miszerint iskola és különóra után a kicsi lány minden nap két órát csellózik... A Chorea Hungarica és Popper F-dúr etűdjének hibátlan és gyönyörű játékát mély tisztelettel hallgatják végig a gyerekek. És Ildikó legnagyobb boldogságára többször is visszatapsolják őt.

Susatotól a Historikus táncok dallamai egy elvarázsolt lény torkából szólnak: a négyfejű sárkány harsonafejei közül az egyiket hatalmas tubává változtatták. A kvartett rézfúvósai bűvöletbe ejtik a higgadtabb felnőtteket is. A kedves és szárnyaló játéknak mi lehetne méltóbb befejezése, mint a gyerekek kedvence, az ütősök műsora. Kiss Gáspár művei, a Pattogatott kukorica, majd az Indián zene ámulatba ejti a közönséget. A szájak tátva maradnak, és a kis fejek egyszerre bólogatnak a zenére. Akár a sámánok tánca közben, a dobok különböző ritmusai egyre közelednek egymáshoz, míg már minden hangszer egy ütemre dübörög. Felemelkedünk a székről, és a mágikus zene hatására útra engedjük tudatunkat a végtelen felé. Csak akkor kerülünk vissza a földre, amikor a kijáratnál hideg esőszag váltja fel az édes-meleg kakaóillatot. 

http://www.budapestifesztivalzenekar.hu/hirek/bfz_hirek.php

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!