Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Minden hatalom a dolgozó gépé (Archívum)
Charles Morgan Mechanisches Wunderwerke című kiállítása az Árkádban
Szerző: Lakatos Péter
2002. november 4. 09:17


"Ettől nagyon le tudok zsibbadni" - mondja mellettem a csaj, miközben a Színész éppen Bettit, a gépszörny nőt viszi fürdetni a tengerbe, egy zöld traktorgumi belsőn. A Színészen búvárruha, kiegészítőként a lecsupaszított Betti alkatrészeit viseli a teste különböző pontjain. Hm?

Anyuka jön két gyerekkel, reklámszatyrokkal (kenyér, tej), megállnak ők is. Nézik. Nézi a hátizsákos srác, a hungarista ifjú, nézi egy ballonkabát-aktatáska-mobiltelefon kollekció meg-megállva, nézi a fruska. És az csak a videoperformance, a szobrok odébb vannak. Charles Morgan mellett nem lehet elmenni.

Múlt csütörtök óta látható a szobrászművészként aposztrofált Charles Morgan gépkiállítása, vagy mije az Árkád üzletházban szerteszét. Azért írom, hogy "vagy mije", mert nehéz eldönteni, hogy Morgan esetében miről is van szó. Performance ez, techno-okkultizmus, villanygiccs vagy fölösleges blöff? Ki-ki maga dönti el, hogy fent említett Betti, a tollkezű Kopernikusz, a forgó babafejek (Hol van apukám?) vagy példul az eper tejszínhabbal (fémből) micsoda. Hogy Morgan maga exhibicionista barkácsmester vagy szobrászművész-e. Amúgy szerintem mindegy is, hogy ezek a villany hajtotta interaktív pörgő-forgók vagy maga az alkotó mi, hogy milyen jelzőt akasztunk rá. Az ember, aki rohanva jár bevásárolni a monstrumba, megáll neki, nekik.

Az ex-ékszerész (a tizenkétfelé nyitható fülönfüggő megalkotója) kacatokból és háztartási hulladékból összehegesztett masináin morfondírozik; helyileg a McDonald's és a Nike üzlet között ugyan, lélekben azonban egész távol ezektől. Nézem a nagymamát, az iskolást, a csórót, a laza pultost - mind belefeledkeznek. És mindnek reakciója is van. A kisfiú a sok fogaskerék kapcsolatának útját követve magyaráz a nagyinak, a jámbor kopasz szánakozva a fejét csóválja, a bölcsészhallgató a gépek alatti üzenetet fejtegeti, míg mögötte türelmetlen sor alakul ki - meg akarják nyomni a gombot.

Charles Morgan szoborparkja, idetolva a plázavilágba, gombnyomásra villog, mozog, birizgál. Fontoskodik, magyaráz valamiről. Észrevéteti és kipróbáltatja magát. Játszani hív. Kikapcsol. Így mindegy, mi ez: a legnagyobb művészet vagy csak egy fricska, hiszen - mint csak nagyon kevés dolog manapság - rendeltetésszerűen működik.
Morgan Mission: Complete.

Charles Morgannal november 4-én, hétfőn személyesen találkozhat az Árkád üzletházban, az Örs vezér téren.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!