Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vér szökik a szívbe (Archívum)
A tengerentúlon óriási siker a Coldplay második lemeze
Szerző: Péter Attila
2002. október 31. 15:15


Talán azáltal, hogy néhány itthoni rádióállomáson is hallható az aktuális kislemez, az In My Place, változhat Magyarországon is a szigetországi formáció ismertsége, amely hamarosan újabb maxival, a The Scientist cíművel jelentkezik. Chris Martin énekes azt nyilatkozta, hogy a felvételek közben állandóan arra gondoltak, minden nap az utolsó lehet; ezért egyszerűen a maximumot akarták kihozni magukból. A tizenegy dalt tartalmazó CD-vel teljesítették, amit szinte mindenki lehetetlennek gondolt: felülmúlták két évvel ezelőtt kiadott debütáló albumuk, a Parachutes zsenialitását.

Noha a bevált recepten alapvetően nem változtattak a fiúk, és ismét Ken Nelsont ültették maguk mellé a produceri székbe, az új anyag összességében erőteljesebb, energikusabb, rockosabb elődjénél. Emellett megtartja annak erényeit is: az akusztikus gitár és a zongora kettőse alkotta csodás melódiákat, és Martin érzelmektől átfűtött énekhangját. Egyszóval érdekesebb, izgalmasabb, vagy ha úgy tetszik, progresszívebb.

Korábban gyakran vágták a zenekar tagjainak fejéhez, hogy túlságosan is hasonlítanak a kilencvenes évek talán legnagyobb hatású és legeredetibb angol csapatára, a Radiohead-re. Különösen Martin énekhangját hallva emlegették sokan Thom Yorke-nak, az oxfordi együttes frontemberének nevét. Nos, az összevetés az új lemez kapcsán aligha állja meg a helyét

A Coldplay klasszikus rock-felállásban (gitár, basszusgitár, dob) vette fel lemezét, mindössze zongorával és helyenként vonósokkal kiegészülve. Egyszerűnek tűnő, kellemes rockzenét játszanak, s szerzeményeiket úgy építik fel, hogy sosem tudhatjuk, mivel rukkolnak elő a következő pillanatban. Kitűnő példa erre a lemezt nyitó Politik, amelyben a hangos alternatív rock egyszeriben finom énekhanggá szelídül, hogy aztán egy lendülettel ismét magával ragadjon. A gyakori dallamváltásokkal megtűzdelt dalok mellett találunk középtempóban zakatoló számokat is, végül pedig egy olyan dallal, az Amsterdam cíművel zárul a lemez, amelyben jó három percig csak zongora és ének hallható, mielőtt belépne a gitár és a ritmusszekció, hogy teljessé tegye a  kompozíciót.

Egy szó, mint száz: a Coldplay - ha a későbbiekben is tartja az első két album színvonalát - fényes jövő előtt áll. Rátaláltak egy ösvényre, amely épp elég széles ahhoz, hogy kényelmesen elférjen rajta a nagyközönség igényelte egyszerűség és a kritikus hallgatókat is kielégítő, komolyabb tartalom. A Parachutes-ból majdnem ötmillió példány kelt el világszerte, az A Rush Of Blood To The Head azonban alighanem magasan túlszárnyalja majd elődje sikerét: Nagy-Britanniában megjelenése után azonnal az eladási listák első helyére ugrott, míg az Egyesült Államokban egy hét alatt több mint 140 ezer példány talált gazdára, amivel az album a Billboard lemezlista ötödik helyezéséig jutott, és ma, két hónappal később még mindig a legjobb negyven között tanyázik.

www.coldplay.com

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!