Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Minden, ami 20. század (Archívum)
Münchenben megnyílt a Pinakothek der Moderne
Szerző: Martos Gábor
2002. október 31. 17:46


Münchenben, Bajorország 1,3 millió lakosú fővárosában
jelenleg 22 kiállítási intézmény és 63 művészeti galéria működik. Ezek között alighanem a legismertebb a világ képzőművészetének a középkortól legnagyobb klasszikusait felvonultató egykori királyi gyűjtemény, az Alte Pinakothek méltán világhírű kollekciója.  A második világháború után az Altéból „kivált” Neue Pinakothek pedig a 19. század elejétől mutatja be a képzőművészet remekeit, olyan festők képeit, mint Caspar David Friedrich, Turner, Manet, Monet, Renoir, Degas, Van Gogh, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Klimt, vagy Munch. Ám a két éve véget ért 20. század alkotásait hasonlóan nagyszabású válogatásban eddig sehol Németországban nem tárta kiállítási intézmény a látogatók elé.

Ezt a „hiányt” pótolja mostantól a hosszadalmas előkészület, majd többéves építkezés után szeptemberben megnyílt harmadik müncheni „iker-intézmény”, a Pinakothek der Moderne. A két másik, már jól ismert múzeum tőszomszédságában áll a 21. század minden igényét kielégítő, építészetileg is figyelemreméltó, hatalmas, háromszintes épület. A 20. század – részben kortárs – képzőművészetének történetét a lehető legteljesebben bemutató tárlat mellett helyet kapott benne a müncheni műszaki egyetem építészeti múzeuma és az állami grafikai gyűjtemény, valamint a múlt század „művészeti találmányát”, a formatervezést bemutató nagyszabású tárlat is. Mindezzel az intézményt megálmodói a 20. századi művészet egyik legjelentősebb európai központjává, és egyben kutatóhelyévé szeretnék tenni.

A képzőművészeti gyűjtemény az épület teljes felső szintjén kapott helyet. A látogató itt a 35, felülről üvegtetővel megvilágított termet végigjárva az expresszionizmustól kiindulva egyebek között a kubizmuson, a korai absztrakcionizmuson, és a hetvenes évek figurális festészetén át egészen napjainkig követheti végig a művészet fejlődését, miközben egy-egy teremben olyan művészcsoportok alkotóinak munkáit láthatja összegyűjtve, mint a die Brücke, vagy a der Blau Reiter.

A kiállított művészek impozáns névsorában – Picasso, Braque, Kandinszkij, Kokoschka, Dalí, Chirico, Beuys, Arnulf Rainer, Cy Twombly, Georg Baselitz, Andy Warhol, Georg Segal, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Willem de Kooning – a magyar látogató örömmel fedezheti fel Moholy-Nagy László nevét is, akinek egy geometrikus kompozíciója a Bauhaus teremben szerepel, Paul Klee és Oscar Schlimmer társaságában.

A hatalmas grafikai anyagból jelenleg (2003. január 6-ig) a gyűjtemény legjavát bemutató válogatást láthat a közönség, olyan művészek lapjait, mint Cézanne, Matisse, Magritte, Kirchner, Franz Mark, vagy August Macke.

A 20. század építészetét bemutató tárlaton a makettek, fotók és tervrajzok mellett videófilmek is segítik a látogatót a konstrukció és a téralakítás problémakörének jobb megértésében.
Az ugyancsak hatalmas alapterületű design kiállítás pedig a kifejezetten 20. századi művészet, a formatervezés történetét öleli fel, egyebek között olyan használati tárgyak bemutatásával, mint a bútorok, a konyhai edények, a számítógép, a tornacipő, vagy a mobiltelefon. Külön látványossága a tárlatnak a tonetbútorok fejlődését bemutató rész, vagy a két emeletnyi magas kiállítótérben hatalmas polcokon felsorakoztatott eredeti gépkocsik és motorkerékpárok sora. Végül – nem kis örömünkre – ebben a kiállítás-részben is találhatunk egy magyar résztvevőt: Breuer Marcel 1925-ben tervezett fémvázas bőrfotelje is része a Pinakothek der Moderne designgyűjteményének.

Bővebbet az intézményről és a kiállításokról a www.pinakothek-der-moderne.de webcímen lehet megtudni.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!