Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Jönnek a Forsyte-ok! (Archívum)
Harmincöt év után ismét képernyőn a nagy család
Szerző: sp
2002. október 28. 16:15


A bostoni székhelyű WGBH
szinte biztosra ment, amikor néhány éve aláírta a BBC-vel az együttműködési megállapodást az új televíziós változat elkészítésére: Galsworthy 1906 és 1920 között három kötetben kiadott műve már megjelenésekor is igazi világsiker volt, a korabeli sajtó szerint a Forsyte Saga volt az amerikai egyetemisták kedvenc olvasmánya a húszas évtizedben, s mi tagadás, az élemű 1932-es Nobel-díjjal koronázása is jót tett a szerző és művei ismertségének.

A második világháborút követő időszak új irodalma kissé háttérbe szorította a porosnak tűnő Forsyte-okat, de csak addig, amíg a BBC kezébe nem vette a tollseprűt, s 1967-ben huszonhat epizódban fel nem frissítette a nézők emlékezetét. Újonnan induló második csatornáját (BBC2) egy csapásra ismertté tette a brit szigeteken, Eric Porter (Soames), Susan Hampshire (Fleur), Nyree Dawn Porter (Irene), Kenneth More (az ifjú Jolyon), John Bennett (Bosinney) és a többiek pedig a tévé segítségével meghódították ráadásként az egész világot. 

Pedig a dolog akkor nem volt olyan egyszerű: sokan kételkedtek abban, hogy vajon a hatvanas évek - a miniszoknya, a vietnami háború és a Beatles korszaka - alkalmas-e egy hosszú, kosztümös családregény televíziós sikerre vitelére. A sorozat producerének, Donald Wilsonnak nem kevés munkájába került, amíg a BBC vezetőit rábeszélte arra, hogy a Galsworthy mű megfilmesítési jogait megvásárolják a jogot birtokló Metro Goldwyn Mayer stúdiótól. Kétszázötvenezer fontos egykori költségvetésével mind a mai napig a brit tévétársaság legdrágább produkciójának számít, annak ellenére, hogy még fekete-fehérben készült.

A siker döbbenetes volt. A BBC2 1967-es hatmillió nézője után a sorozat az igazi csúcsot 1968-ban érte el, amikor a BBC1 is levetítette. Vasárnap esténként leállt az élet Nagy-Britanniában, bezártak a kocsmák, üresek voltak az utcák. Tizennyolc millióan követték nyomon egy fél éven át, hétről hétre a család történetét.

Azóta eltelt több mint harminc év. Természetesen változnak az idők, s változott a feldolgozás módja is. A PBS-en évek óta nagy sikerrel futó Masterpiece Theater sorozat részeként, az ExxonMobil támogatásával készült el a Forsyte Saga nyolcszor egy órás új változata, amely október 6-án elindult újabb diadalútjára. A BBC és a WGBH azonban óvatos volt: most csak az első két kötet adaptációja készült el, további epizódokra csak siker esetén vállalkoznak. Az elmúlt hónap nézettségi mutatói és kritikái azonban azt jelzik: nyugodtan készülődhetnek a folytatásra.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!