Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Halszag (Archívum)
avagy miért szálka a szemünkben a Lazac
Szerző: I-Web.hu
2002. október 25. 15:23


A műsor elején ugyanis mindig van valami vicces
(bár ez komoly sértés az igazi vicces dolgokra nézve), valami igazán laza, például az egyik férfi műsorvezető (fiú-lány párban váltják egymás: Pikali Gerda, Kállóy Molnár Péter – Benkő Nóra, Sági Kálmán) múlt hét elején ide-oda forgolódott és ismételgette: Valami bűzlik…, a döbbenetes csattanó után, hogy nem Dániában, hanem Amerikában bűzlik, frappánsan következett a bulvár napilapszemle, élén valamilyen amerikai bűz toplistáról. E hét elején pedig BN sziporkázott, bár szerintem nem viccnek szánta: „Képzeljék vagy képzeljétek el, ma reggel vagy ma ünnepli születésnapját Nobel Alfréd és Krúdy Gyula, úgyhogy boldog születésnapot nekik.”

Persze egy ilyen őrületes, élő műsorfolyamban nem lehet minden tökéletes, de legalább azt a 40 másodpercet találják má’ ki, ami az újságolvasásig eltelik. Kállóy Molnár Péter eljátszhatta volna zseniálisan a „Valmi bűzlik” jelenetet (ha már ez olyan vicces), bár még ha eljátszotta volna, akkor sem biztos, hogy átjön, mert - még ha csupán 15 másodperc az egész - akkor is meg kell rendezni valahogy.

Jó (jó=sokan nézik) kereskedelmi televízióhoz méltón, a műsor törzsét reklám adja, a köztük lévő űrt pedig a szerkesztők (vagy aki épp a szerkesztőségben található) műsorszámnak álcázott reklámmal töltik ki. De az ORTT ilyenkor még aluszik, vagy a Nap-kelte adásképéből próbálja kihunyorogni, hogy ki lehet a vendég (a hirtelen felindulásból elközszolgálatiasodó műsor képminősége ugyanis erősen és egyre inkább egy homogén felülethez közelít [ld. „sötét folt helyett, most egy világos foltot látok” (a látását visszanyerő Han Solo a Jedi visszatér-ben – SW6)]), úgyhogy a Lazac készítői nem aggodalmaskodnak a reklámpercek miatt (a bevételből még a max büntetést is röhögve…).
Az 1996. évi I. törvény, műsorszám leírásába így is belefér ez a lazacrakás, különös tekintettel néhány fontos kitételre.
„Műsorszám: hang vagy kép, illetve ezek összekapcsolódó – zárt egységet alkotó, vagy önálló részekből zárt egységbe szerkesztett – együttese, amelyet az együttes egészét egyedileg megjelölő főcím, szükség szerint további megkülönböztető jelzés, illetőleg ….”

Látszik, néhány fogalmat azért megértettek a készítők. Hang még csak-csak összejön, de az még csak rádió. Vizuális műfajként a televízióban sajna képet is kellene produkálni. A műsor arculatának – melyet kék alapra festett halak alkotnak – egyik mélypontja, mikor a főcím (ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni, hiszen ha óvodásoknak pályázatot írtak volna ki, az eredmény akkor is jobb lett volna) egyik megmozgatott hala szembefordul a nézővel,… és vajon egy síkra festett hal, hogy néz ki szemből???,… így van: egy függőleges vonal,… de akkor a szemei miért dudorodnak? 2D vagy 3D? Halló! Térlátásuk már az óvodásoknak is van!

Nézni is rossz. Nagy hátrány egy televíziós műsornál, ha a vizuális élmény (főcím, stúdiókép, műsorvezetők) finoman fogalmazva „nem vonzó”, egyenesebben leírva: visszataszító.
Pihenésképp - vissza az ORTT fogalom magyarázathoz. A definícióban a hangon és a képen kívül még az együttes szó kapott külön figyelmet. Ez a fogalom új tartalommal bővült a televízióknak köszönhetően: együttes olyan, magukat zenésznek kiadó emberek halmaza, akik play-backről sem képesek előadni sajátjuknak mondott, más szerzeményét.

A reklámtöltelék hozzávalói még a vendégek. Ha jól vettem ki az adásnak tűnő vizuális élményből, minden héten van egy ún. Szakértő vendég. Ők valóban szakértők, de ez nem lényeges a műsor szempontjából. Múlt héten két ilyen beszélgetést hallottam, az egyik az alkoholizmusról, a másik a depresszióról szólt. Ezt bizonyos szempontból a szerkesztői önkontroll jelének is tekinthettjük, azért nehogy halálra szórakoztassuk a nézőt, ráadásul ezekben a sportágakban élen jár az ország, nem hagyható figyelmen kívül. Az alkoholizmusról kiderült, hogy könnyedén gyógyszerfüggőséggé alakítható, a depresszióról pedig, hogy - hát sajnos, nagyon sok depressziós van Magyarországon, ilyen az élet, köszönjük és máris megyünk tovább képzeljétek a bigbradör házban már megint viselkedett valaki valahogy.

A vendégek másik típusa, aki valamiért érdekes a szerkesztők szerint. Ilyen egy álomfejtő vagy akár egy hentes-mészáros (Kálmán szerint: gasztronómiával és valahogy a földi javakkal kapcsolatos a foglalkozása), aki egy ideje láthatatlan energiákkal gyógyít. A harmadik típusú vendég bármilyen színész, énekes, pornósztár, más műsor műsorvezetője, író, végsősoron bárki, akinek a koránkelés mellé lehet kínos perceket szerezni egy kínos műsorban. És ők legalább nincsenek egyedül: a nézővel együtt feszenghetnek e hajnali órán.

Végkövetkeztetés:

 Felebarátaim, Magyar Sztárok! Ti, akiket a szerkesztőségben tartózkodó agyamentek, szóval producerek fontosnak tartanak képernyőre varázsolni, gondoljátok meg, kell-e nektek a vérgázba és cikibe kora hajnal már belegyalogolnotok? Nem jobb-e kényelmesen másik oldalatokra fordulni a pihe-puha ágyban, vagy a távkapcsolóval a kezetekben hajnali horrorként (olyan az, mint éhgyomorra a barnasör vagy lazac) borzadozni a képernyőn látottakon? Ne menjetek a Róna utcába, még ha ügynökötök korbáccsal kergetne, akkor se! Nézettsége úgyis csak a Nap-keltének van!

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!