Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mi a magyar most? (Archívum)
Önarcképünk - szimbólumokban
Szerző: Lorschy Katalin
2002. október 24. 12:13


A párhuzamosan végzett kutatás
lehetőséget nyújtott bizonyos összehasonlításokra a magyar és az osztrák nemzeti önkép és egymásról alkotott kép vonatkozásában. A kutatás meglepő tapasztalata például, hogy Magyarországon mennyivel kisebb az etnocentrizmus, a bezárkózás, a kritikátlan nemzeti azonosulás, mint Ausztriában. Egyértelművé válik a magyar kultúra nyitott-befogadó-asszimiláló, ebből fakadóan pedig eklektikus jellege.

1999-es kiadás
A kutatás alapja
két részből álló, kérdőíves felmérés volt, amelynek első részét a mindennapi élet szimbolikus magyarságtudatának elemeire vonatkozó kérdések alkották. Olyan fogalomkörök tartoznak például ide, mint színek, címer, hegy- és vízrajz, éghajlat, városok-települések, öltözet, zene, tánc, építészet, ünnepek, étel-ital, sport, politikai stílus stb. A kutatás második részét alkotó, összehasonlító vizsgálatra alkalmas kérdéseket szinte változtatás nélkül vették át az osztrák kutatásból. Ezek a két országban párhuzamosan feltett kérdések például arra vonatkoznak, hogy milyen a magyar illetve az osztrák ember, milyen a két nép viszonya a harcias nacionalizmushoz/nemzetiszocializmushoz, mennyire büszke a válaszadó a magyarságára/osztrákságára, melyek számára a rokonszenves/ellenszenves népek.

A kutatás figyelemre méltó eredményt hozott: nem igazolta a szerzők előzetes várakozását, hogy három – kétségkívül leegyszerűsítő – magyarságkép létezik, amelyet „sztereotípnak”, „literátus-konzervatívnak” és „kozmopolita-antinacionalistának” neveztek el. Clusteranalízis segítségével a mai magyar népesség négy jellegzetes típusát különítették el a magyarságkép alakulásának, építkezésének szempontjából: egy nyitottabb városias, egy nehézkesebb és falusias orientációjú, egy ideologikusabb befolyásoltságú és egy sztereotípiákból építkező típust. Egyértelművé vált az is, hogy az elkülönülő magyarságkép-típusok alapvetően az iskolázottságtól függnek.

A kutatás legújabb eredményeit csak ez a harmadik, bővített kiadás tartalmazza. Ennek során, jóval kisebb körben, még egy kérdőíves felmérést végeztek: további magyarságszimbólumokat kerestek egy értelmiségi mintán, és erdélyeiek magyarságszimbólumait mérték fel.

A kötet végén érdekes fényképsorozat mutatja be a – részben kifelé sugárzott nemzetképben is jellemzőnek tartott – arcokat, növényeket, állatokat, népviseletet, ételeket, tájakat, épületeket, magyaros motívumokat, nemzeti jelképként számon tartott sportolókat.


Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Magyarságszimbólumok
Európai Folklór Intézet, Budapest, 2002. október 18.
328 old. 2500 Ft

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!